Debatt. .

2017-04-27 07:00
Totalt kommer mer än åtta av tio pensionärer ha fått sänkt skatt tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringens politik.  Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
Totalt kommer mer än åtta av tio pensionärer ha fått sänkt skatt tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringens politik.

1,4 miljoner pensionärer får skattesänkning

I valet 2014 lovade vi socialdemokrater att sänka skatten för Sveriges pensionärer, nu kommer åtta av tio pensionärer få sänkt skatt, skriver socialdemokratiska riksdagsledamöter för Örebro län.

Under sina åtta år i regeringsställning prioriterade Moderaterna stora ofinansierade skattesänkningar samtidigt som många pensionärer såg sin privatekonomi hamna på efterkälken. Sveriges pensionärer har under långa arbetsliv slitit och byggt upp vårt gemensamma välfärdssystem. Det är då självklart att vi har ett gemensamt ansvar att säkra en trygg ålderdom för alla. Inget annat är acceptabelt i ett rikt välfärdsland som Sverige. 

I valet 2014 lovade vi socialdemokrater att under mandatperioden sänka skatten för Sveriges pensionärer och avskaffa den orättvisa skatteskillnaden mellan lön och pension – som den borgerliga regeringen införde – för alla pensioner upp till 12 000 kronor i månaden. Därför är vi glada att en ansvarsfull ekonomisk politik nu skapat överskott som gör att skatteklyftan kan slutas ända upp till 14 000 kronor i månaden från och med år 2018. 

Detta innebär att hälften av alla kvinnliga pensionärer nu kommer att slippa pensionärsskatten helt. Samtidigt sänker vi skatten för ännu fler så att sammanlagt 1,4 miljoner pensionärer får en skattesänkning på upp till 2 500 kronor om året. Totalt kommer mer än åtta av tio pensionärer ha fått sänkt skatt tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringens politik. Redan år 2016 slopade vi pensionärsskatten för pensioner upp till 10 000 kronor per månad och de med de lägsta pensionerna har fått höjt bostadstillägg.

Men sänkt skatt för pensionärer får aldrig finansieras med nedskärningar i välfärden. Därför har vi samtidigt stärkt välfärden med 10 miljarder kronor årligen. Dessutom har vi avsatt 2 miljarder kronor per år för att anställa fler i äldreomsorgen tillsammans med 200 miljoner kronor för stärkt kompetens och dessutom höjt tandvårdsbidraget.

Allt detta är vi socialdemokrater stolta över att ha gjort, men vi vet att mer måste till. Vi kommer därför att se över pensionssystemets grundskydd för att se hur man på bästa sätt kan stärka ekonomin för de pensionärer som har det tuffast ekonomiskt. 

Men allra viktigast är vi fortsätter utveckla – inte avveckla! – den svenska modellen och att alla i Sverige som kan jobba också jobbar. Så säkrar vi tillräckliga resurser för en pålitlig välfärd av hög kvalitet och en värdig ålderdom för alla.

 

Matilda Ernkrans, Håkan Bergman, Eva-Lena Jansson & Lennart Axelsson  
​Socialdemokratiska riksdagsledamöter för Örebro län