Debatt. .

2016-10-17 08:13

Andra länder låter sig styras av Turkiet

Det pågår just nu en kupp mot all oppositionell media, däribland många kurdiska kanaler, i Turkiet. Även andra länder låter sig styras av Turkiet och blir därmed delaktiga i denna kupp. Nyligen lades den kurdiska kanalen Med Nuce ner av det franska satellitföretaget Eutelsat, skriver föreningen NCDK Örebro.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Efter gripandet av hundratals journalister, korrespondenter och medieägare under hösten så har även tolv tv-kanaler och elva radiostationer stängts ner i Turkiet. Trots att de har haft tillstånd och sänder enligt turkisk lagstiftning. Bland dem finns bland annat den kurdiska barnkanalen Zarok TV och flera andra kurdiska och oppositionella kanaler.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Nu sker samma sak med den kurdiska tv-kanalen Med Nuce som sänds via satellit i Europa. 

Eutelsat (ett franskt tv-satellitbolag) stängde kanalen den 3 oktober. Vi ser detta som ett brott mot yttrandefrihet.

Turkiet stängde ner över tio tv- och radiokanaler med stöd av undantagstillståndsregler som infördes efter det misslyckade kuppförsöket i juli. Och nu fortsätter alltså kanaler att försvinna. Kurdiska aktivister har protesterat utanför Eutelsat i Paris. Och Eutelsats tjänstemän medgav då att de hade utsatts för påtryckningar från Turkiet. De erkände att den turkiska staten hade skickat ett brev till Eutelsat via RTUK (Radio och television högsta rådet i Turkiet) och krävt att sändningen av den kurdiska nyhetskanalen Med Nuce skulle avbrytas omedelbart. 

Men det här har ingenting med kuppen att göra, utan det är ett försök att tysta ner oberoende media som avslöjar de brott som begås av staten.

Vi ser detta som ett starkt ställningstagande och i och med detta blir Eutelsat en supporter och partner till Erdogan. Och en del av den turkiska statens attacker mot oberoende medier. 

Efter det misslyckade kuppförsöket har över 23 000 personer arresterats, fler än 81 000 har blivit av med sina arbeten, flera hundra medier har stängts av och flera fackförbund har förbjudits. Erdogan går mot en ännu hårdare riktning där han vill utesluta alla former av demokratiska röster! Att Erdogan även har stängt ner flera kurdiska medier, däribland en barnkanal, gör utvecklingen ännu mer oroande för oss kurder. Och att även ett franskt tv-bolag låter sig påverkas av Erdogans påtryckningar är skrämmande. Att låta sig påverkas av en diktator och inte stå upp för yttrandefrihet i Europa är oroväckande! 

Vi kräver att Eutelsat drar tillbaka detta beslut som strider mot lagen och principen om pressfrihet och vi uppmanar svenska medier och journalister att;

  • Stötta och försvara sina kollegor som utsätts för detta 
  • Uppmärksamma deras situation då det är journalistyrket som blir förtryckt
  • Göra folkets röst hörd och försvara deras rätt till sitt språk och sin kultur.
NCDK Örebro 
Kurdiska demokratiska samhälles center