Debatt. .

2016-04-11 07:07
Är det en slump att det som förut varit folkets, nu tenderar att bli  kontrollerade verksamheter där människor med egna idéer inte tillåts växa på det sätt som de själva känner och behöver, undrar debattören. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Är det en slump att det som förut varit folkets, nu tenderar att bli kontrollerade verksamheter där människor med egna idéer inte tillåts växa på det sätt som de själva känner och behöver, undrar debattören.

Är det en slump?

Det som förut varit folkets verksamheter tenderar nu att bli kontrollerade verksamheter där människor inte tillåts växa, skriver debattören Alf Mellberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är som bekant återigen gratis att gå på statliga museer efter en tydlig borgerlig politik där kultur skulle få kosta. Där de som ville gå på olika utställningar och teater inte skulle få inträden subventionerade ”Kulturen ska bära sina egna kostnader och inte finansieras via skatten”.

Nu får Kulturskolan i Örebro känna av besparingar och blir tvungen att skära ner på tjänster i en tid då det verkligen behöver finnas möjligheter till meningsfull fritid. Och möjligheter till självutvecklande verksamheter för alla grupper i samhället. 

Det har även funnits tankegångar om att ta bort Stadsbiblioteket för att ge plats till andra byggnationer som skall serva Conventum och andra aktörer med fler lämpliga lokaler. Från vissa håll finns det också tankar att bebygga Brunnsparken (Folkets park) med bostäder och det som en gång började som ett fristående Föreningarnas hus är nu en politikerstyrd verksamhet där kommunen skjuter till pengar till hyra och ersättning för fast personal.

Är det en slump att det som förut varit folkets, nu tenderar att bli kontrollerade verksamheter där människor med egna idéer inte tillåts växa på det sätt som de själva känner och behöver? Finns det krafter i vår kommun som tenderar att ”plocka av” medborgarna ett engagemang och en ideell verksamhet. Finns det ett motstånd och en rädsla att inte kunna kontrollera och styra de som är engagerade i olika projekt? Ser man engagemang som ett hot och inte en möjlighet? Försöker man utnyttja den kraft som finns hos medborgarna enbart med avsikt att spara pengar i stället för att nyttja? Vem och vad ligger i så fall bakom detta?