Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Återhämtning – en lyxvara

ETC Örebro.

Sommaren är en tid för vila och återhämtning men i vårt samhälle är det en lyxvara som inte är till för alla.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Sommaren är en tid för vila och återhämtning men i vårt samhälle är det en lyxvara som inte är till för alla.

För den som har en otrygg anställning, den som varje dag väntar på samtal om några timmars jobb, kommer inte sommarens viloperiod. Vardagens bestyr med väckarklocka, lämning på fritids och förskola för att vara redo vid telefonen om de eventuellt kan behöva ens arbetskraft bara rullar på. Det är troligtvis under sommaren som det kan finnas erbjudande om ett ”riktigt schema”, när ordinarie personal går på semester finns det chans till fler timmar. Så när får den på allmänvisstid pusta ut? Den som ständigt är uppbokad på att vara till hands, den som alltid är beredd på att tacka ja till arbete. Den som är heltid livegen arbetsgivaren men får lön för enstaka timmar har inte råd att tacka nej när det erbjuds arbete.

Detta är föräldrarna till några av de barn som när skolan börjar i augusti inte kan berätta om någon semesterresa eller sommaräventyr. Att föräldrarna arbetar betyder plats på barnomsorg för barnen. Det är bra och nödvändigt att vi har en fungerande barnomsorg i Sverige och i många fall behöver den byggas ut. Men för det enskilda barn som har gått ett helt år på fritids efter skolan eller på förskola fortsätter bara vardagen, när kommer pausen? Pedagogerna behöver semester men stora barngrupper och hög ljudnivå tär även på barnen. Då barnomsorgen i många fall delar lokaler med skolan, blir sommarlovet en fortsättning på tider att passa, samma skolväg och samma miljö som resten av året. När ska spänningen inför en ny skoltermin komma? När väcks nyfikenheten på att träffa alla kompisar igen och faktiskt en liten längtan efter skolan och nästa läsår?

Att klassrummen i augusti fylls med elever som redan där i början av terminen är skoltrötta främjar inte positiva skolresultat.

Att många arbetar på otrygga anställningar påverkar hela arbetsmarknaden. De ungdomar som tidigare kunde få möjlighet att pröva på arbetslivet och skaffa sig erfarenhet genom sommarjobb, tappar nu den chansen då företag har så många i verksamheten som slåss om varje arbetstimma. De arbetstillfällen som tidigare gav ungdomar sommarjobb är nu bara ännu ett allmänvisstidskontrakt i högen av staplade anställningar.

Det är under den sittande regeringen som begreppet allmänvisstid har förts in i Lagen om anställningsskydd (LAS). Begreppet är en anställningsform som betyder att du är anställd på en bestämd tid utan att motiv behöver ges varför. Det finns ingen regel på hur kort denna tid får vara. Anställningar på endast en dag i taget är förekommande på arbetsmarknaden, först efter 730 dagars anställning på allmänvisstid kan man kräva att få en tillsvidareanställning. Detta kan ta flera kalenderår att uppnå, många arbetsgivare har i system att när anställningstiden börjar närma sig gränsen för tillsvidareanställning slutar man att ringa den personen, in med någon ny.

De vuxnas position på arbetsmarknaden påverkar alltid barnen, när arbetsgivarnas förkärlek till flexibilitet leder till arbetarnas otrygghet, slår det snabbt mot barnens vardag och hela samhället.

Arbetare och deras familjers rätt till vila och återhämtning måste tillgodoses.

Vi kräver att begreppet allmänvisstid tas bort ur Lagen om anställningsskydd!

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00