Debatt. .

2016-06-06 08:38
”Barn på flykt behöver, och har rätt till, att få landa tryggt och att bli väl mottagna i ett säkert land,” skriver Margareta Stenström, ordförande i Rädda Barnen  lokalförening i Örebro.  Bild: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
”Barn på flykt behöver, och har rätt till, att få landa tryggt och att bli väl mottagna i ett säkert land,” skriver Margareta Stenström, ordförande i Rädda Barnen lokalförening i Örebro. 

Barn har rätt till mer än ett tillfälligt andrum

Sverige bör vara ett land som går före andra länder och ett land som tar barns rättigheter på allvar, skriver Margareta Stenström, ordförande i Rädda Barnen lokalförening i Örebro.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Införandet av tillfälliga uppehållstillstånd är signalpolitik där barn används som brickor i ett politiskt spel. Idén bygger på att det skulle vara rätt och rimligt att använda barn som levande pjäser i ett spel om människoliv.  Vi kan konstatera att regeringens moraliska kompass är trasig. Med det här beslutet begår man ett stort och irreparabelt misstag. Lagförslaget syftar främst till att skrämma människor. Kom inte hit för här kommer ni leva i fortsatt osäkerhet och oro. Det är en tävling till botten utan hänsyn till det faktum att människor behöver söka skydd undan krig, våld och förföljelse. Tillfälliga uppehållstillstånd kommer att få konsekvenser för hela samhället och de kommer att leda till osäkerhet och ovisshet för de barn som finns i kommunerna. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Barn på flykt behöver, och har rätt till, att få landa tryggt och att bli väl mottagna i ett säkert land. Men om förslaget går igenom kommer barn och deras familjer att landa i otrygghet och i en lång väntan på att se hur framtiden kommer att bli. Denna ovisshet inför framtiden i kombination med de föreslagna begränsningarna till familjeåterförening försvårar etableringen, gör det svårare att läka trauman och riskerar att separera barn från sina föräldrar. Om färre människor får möjlighet att, på ett säkert sätt, ta sig till Sverige genom familjeåterförening innebär detta att fler, även barn, måste göra den farliga resan till Europa med livet som insats. 

På många sätt har det varit en tuff höst för kommunerna och även vi i Rädda Barnen ser att det finns utmaningar i att ordna bra boende och skola. Men för att mottagandet och etableringen ska fungera måste nyanlända människor få bra förutsättningar att utbilda sig och att komma in i arbetslivet. Vi är övertygade om att tillfälliga uppehållstillstånd kommer innebära sämre förutsättningar för nyanlända att etablera sig på ett bra sätt. Så här säger en pojke till Rädda Barnen i Norge om tillfälliga uppehållstillstånd: ”Om du har något som plågar dig, är du inte intresserad av att spela eller att leka med vänner! Jag tänker att den som inte har en plan för framtiden, är en död man”.

Rädda Barnen uppmanar nu politiker, Eva-Lena Jansson (S), Lars Axel Nordell (KD), Elisabeth Svantesson (M) med flera i Örebro län att ta sitt förnuft till fånga. Vi vill att politiker använder sitt inflytande för att stoppa den katastrof som detta förslag kommer att innebära om det blir verklighet. Sverige bör vara ett land som går före andra länder och ett land som tar barns rättigheter på allvar. 

Margareta Stenström 
Ordförande Rädda Barnen lokalförening Örebro på uppdrag av Rädda Barnen lokalförening Örebros styrelse