Debatt. .

2016-10-17 08:10
"Nyproducerade och renoverade lägenheter har i dag så höga hyresnivåer att lägen­heterna blir oåtkomliga för den stora gruppen bostads­sökande", skriver debattörerna.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
"Nyproducerade och renoverade lägenheter har i dag så höga hyresnivåer att lägen­heterna blir oåtkomliga för den stora gruppen bostads­sökande", skriver debattörerna.

Det är dags att ge tillbaka till hyresgästerna

Håll en låg nivå på hyreshöjningarna även i år. Det goda ekonomiska läget, som gav rekordlåga hyreshöjningar förra året, håller i sig. Och Sveriges hyresgäster behöver få ta del av det, skriver Hyresgästföreningen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Vi går in i hösten och därmed i förhandlingarna om 2017 års hyror. Och vi kan konstatera att inte mycket har förändrats i förutsättningarna sedan vi förhandlade senast. Räntorna är historiskt låga, prognoser pekar på fortsatt låg inflation och i närtid finns inga indikationer på större kostnadsökningar för fastighetsbranschen generellt. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det finns ingen synbar anledning till varför årets förhandlingar skulle resultatera i högre hyreshöjningar. Det gynnsamma ekonomiska läget gör att merparten av vår regions bostadsföretag har stärkts under 2016 och de visar ökande plusresultat. Det talar för återhållsamhet med hyreshöjningar. Den fastighetsägare som har en annan uppfattning har ett jobb framför sig att bevisa grunden för sin ståndpunkt.

För hyreshöjningar slår hårt mot en redan hårt pressad grupp människor och även den svenska ekonomin. Det bor nästan tre miljoner hyresgäster i Sverige, två tredjedelar av dem ska klara sig på en inkomst. Tillsammans betalar hyresgästerna över 100 miljarder i hyra varje år. En hyreshöjning på två procent skulle innebära hyresökning på 2,2 miljarder kronor och det skulle urholka hyresgästernas köpkraft och slå hårt mot de hyresgäster som redan i dag lever med små ekonomiska marginaler. 

Att hyresutvecklingen hålls på rimliga nivåer har därför stor betydelse. 

För vad gynnar egentligen hyresgäster och samhället mest – att hyresgästerna lägger mer pengar på hyra till redan välkonsoliderade bostadsföretag, eller att de använder sitt konsumtionsutrymme till ökad livskvalitet för egen del och till gagn för den svenska konsumtionsmarknaden som helhet?

För höga hyror är ett samhällsproblem. I en tilltagande bostadsbrist i merparten av landets kommuner blir det allt svårare hitta en egen bostad till en rimlig kostnad. Nyproducerade och renoverade lägenheter har i dag så höga hyresnivåer att lägenheterna blir oåtkomliga för den stora gruppen bostadssökande. Om hyrorna i den stora massan av hyreslägenheter tillåts glida iväg mer än kostnadsutvecklingen i samhället riskerar hyresrätten på sikt att prisa ut sig som bostadsform och vi får en ökad social segregation. En sådan utveckling gagnar varken hyresgäster, bostadsföretag eller samhälle.

Det är dags att ge tillbaka till hyresgästerna. Historiskt har hyresgästerna tagit sitt ansvar. Hyreshöjningar har accepterats för att täcka skatteomläggningar, ränteökningar, driftskostnadsglidningar och hyresbortfall för tomma lägenheter. När de ekonomiska vindarna nu har vänt för bostadsföretagen, är det inte mer än rätt att de nu tar sitt ansvar mot hyresgästerna och medger den lättnad på hyran som nuläget ger utrymme för. 

Det är att ta ansvar – för sina hyresgäster, för sitt företags långsiktiga välmående och inte minst för samhället.

Helena Frisk & Marcus Kjellin 
Helena Frisk – Ordförande, Hyresgästföreningen region Mitt Marcus Kjellin – Förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Mitt.