Debatt. .

2017-06-01 07:00
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Eller ”krigsminister” som debattören Hans Holberg kallar honom.  Bild: Anders Wiklund/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Eller ”krigsminister” som debattören Hans Holberg kallar honom. 

Det saknas protester

Regeringens allt mer krigiska ”försvarspolitik” borde vara ett ytterligt besvärande faktum för det en gång anti-militaristiska och fredssträvande socialdemokratiska partiet, anser debattören Hans Holberg (V). 

Krigsminister Peter Hultqvist (S) har varit ”over there” och träffat USA:s krigsminister James Mattis för samtal om Sveriges militära relationer till supermakten och, gissningsvis, även till militäralliansen Nato. Mattis är en av de pensionerade militärer, som president Trump har befolkat sin administration med.

Någon läsare kanske reagerar emot att jag kallar herrarna för krigsministrar och inte försvarsministrar, som är deras officiella titlar. Det har sin enkla förklaring. USA bedriver för närvarande illegala angreppskrig, på egen hand eller genom ombud, i åtminstone åtta länder i Större mellanöstern och Afrika. 

Den uttalade förespråkaren för svensk ”alliansfrihet”, socialdemokraten Peter Hultqvist, ser emellertid inte något som helst problem med att samtala med den krigförande supermakten. Därför krigsministrar.

James Mattis är pensionerad marinkårsgeneral med en diger meritlista från bland annat krigen i Afghanistan och Irak. I sann militär jargongtradition har han också fått ett smeknamn, ”Mad Dog”, det vill säga ”Galna hunden”. Hur välförtjänt det epitetet är undandrar sig min bedömning, men soldateskens galghumor brukar vara träffsäker.

Dessa krig, liksom Vietnamkriget, har USA i allt väsentligt förlorat. I de senare båda fallen och i Syrien krigar man i dag som ”rådgivare” eller flygunderstödjare åt sina marionett-regimer eller proxy-armeér. Och man slåss mot de gerilla- och terroriströrelser som USA delvis har gett upphov till eller understött, talibaner, al-Qaida, Daesh/IS.

I ljuset av denna verklighet borde Hultqvists och den rödgröna regeringens allt mer krigiska ”försvarspolitik” vara ett ytterligt besvärande faktum för det en gång anti-militaristiska och fredssträvande socialdemokratiska partiet. Men icke.

Inga tecken på en livaktig proteströrelse märks. Det är tyst i SAP angående den pågående smyganslutningen till Nato och den alltmer uppskruvade krigsretoriken om ”det ryska hotet mot Sveriges närområde” (dit man helt frankt räknar Ukraina och Krim vid Svarta havet, en bra bit bortom Poltava). 

De avvikande röster som hörs är ett fåtal pensionerade S-politiker och någon före detta ambassadör. I övrigt munkavle, åtminstone utåt.

Under 2017 äger ett antal stora militärövningar rum i och omkring Östersjön: Arctic Challenge Exercise, Baltops, Våreld, Summer Shield, Northern Coasts och Aurora på den ena sidan, Zapad på den andra.

Så när den ”Galna hunden” skådar ut över sina baltiska domäner och likt den svenska krigarkungen Karl XII pekar ut riktningen österut ser han de lydiga knähundarna gläfsande löpa efter hans gamla stridskompisar i Marine Corps.

De ska hålla den stormakt i schack, som har ungefär en åttondel av USA:s, Tysklands, Storbritanniens och Frankrikes samlade militärbudgetar. Och som därmed påstås vara ett allvarligt hot mot freden i Östersjöområdet. Det är ett vämjeligt skådespel, men Peter Hultqvist gläfser med, och viftar glatt på svansen.

 

Hans Holberg (V) 
Vänsterpartiet Örebro