Debatt. .

2017-03-16 07:00
"Betala vad det kostar att resa till Thailand", skriver debattören.  Bild: Teh Eng Koon/AP/TT
"Betala vad det kostar att resa till Thailand", skriver debattören.

Du bidrar till problemen

Ska du resa till Thailand för semester med sol och bad, så betala vad det kostar! Någonstans måste vi börja, skriver Mari Ann Regen.

Om du tänker resa till Thailand betala då vad det kostar. Tänk på att dina barn och barnbarn inte kommer att klara av att leva i den nedsmutsade miljö som just du bidrar till. De kommer att drabbas av ökande folkvandringar och sämre levnadsförhållanden på planeten över huvud taget. 

Du ska veta att det är just du som bidrar till problemen. Just du är medvetet klimatblind för det är bekvämast för din egen del att vara det. Klimatforskarna skriver och berättar i diagram efter diagram och i tabeller hur vi successivt sliter ut vår planets alla tillgångar. Men inga egentligt effektiva politiska krafttag görs – bara att höja flygskatten med några kronor får ju de klimatblinda väljarna att protestera. Och sådana protester vill inga politiker ha. Men, det måste de tåla! Och sätta i gång med åtgärder nu. 

Vi måste lämna de fossila bränslena så mycket det går! Sol, vind, vatten och i viss mån biomassa måste nu få ersätta olja, kol och naturgas. Sverige är ett litet land, men vi är mycket bra på att ställa om! 

Börja att prata med dina barn och barnbarn om alla de möjligheter som finns när vi har genomfört övergången till de rena klimatkällor som vi har gott om i Sverige. 

Det finns en grupp som kallar sig Klimatsvaret CCL Sverige (hemsida www.klimatsvaret.se) som behandlar dessa frågor. Gå in där och läs mer om deras förslag!

 

Mari Ann Regen 
orolig pensionär