Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Elevhälsan är i fokus för regeringen

ETC Örebro.

Trygghet och välmående är en förutsättning för att resultaten i skolan ska bli bra. Nu satsar regeringen på elevhälsa, skriver Jonas Eriksson (MP), riksdagsledamot.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Fler barn och unga mår dåligt och det krävs rätt insatser för elever som lider av psykisk ohälsa. Svensk skola har varit kraftigt eftersatt under flera år och det måste ändras på. Miljöpartiet tar därför ansvar och är nu som en del av regeringen med och bygger ut elevhälsan i skolor över hela landet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Genom att anställa fler skolkuratorer, skolläkare och lärare med specialpedagogisk kompetens ges ett välbehövligt stöd till barn och ungdomar ute i skolorna. Huvudmännen har beviljats bidrag till personalförstärkningar på totalt 100 miljoner kronor. För att göra skillnad i skolorna kommer 667 personer att anställas över hela landet. Elevhälsan i Örebro läns kommuner kommer att stärkas upp med ungefär 2,5 miljoner kronor.

Unga med funktionshinder, hbtq-personer och unga tjejer är en del av de grupper som kommer få ta del av satsningen. Dessa grupper mår sämst och är bland de som är i allra störst behov av stödet som den rödgröna regeringen nu ger ut. 

Trygghet och välmående är en förutsättning för att resultaten i skolan ska bli bra. Stärkt elevhälsa ökar också arbetet för trygga skolmiljöer. Svenska lärare kan nu få goda förutsättningar att lyckas med den pedagogiska undervisningen och det som de ska lägga sin främsta tid på – nämligen att undervisa. Elevhälsan kan vara en motor i skolans trygghetsarbete och med stärkt elevhälsa ökar också arbetet för trygga skolmiljöer för alla.

Under 2017 kommer en ny ansökningsomgång för ännu fler personalförstärkningar inom elevhälsan och specialpedagogiken att ske. Det blir mer och mer uppenbart att den rödgröna regeringen gör skillnad för Sveriges skolor och elever.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00