Debatt. .

2017-02-23 08:14
"Tron på polis och domstolar är djupt rotad."  Bild: Emil Langvad/TT
"Tron på polis och domstolar är djupt rotad."

Ett rasistiskt rättssystem?

Det finns en annan möjlig förklaring till varför personer som rasifieras också kriminaliseras i högre utsträckning än vita svennar.

Både liberala och vänsterdebattörer tycks lätt bli nervösa inför frågan om ”invandrares” överrepresentation i brottsstatistiken. Och det är kanske inte så konstigt. Om man inte orkar, vill eller vågar vara systemkritisk måste man också mer eller mindre godta rättssystemets behandling och etikettering av människor. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men det finns en annan möjlig förklaring till varför personer som rasifieras också kriminaliseras i högre utsträckning än vita svennar. Nämligen att brottsbekämpandet, ordningsmakten och rättssystemet är rasistiska institutioner. 

Det är verkligen inte svårt att hitta belägg för att det förhåller sig så, inte bara i människors erfarenheter och berättelser, utan också inom kriminologin och polisforskningen.

Men tron på polis och domstolar är djupt rotad, och den mediala, deckardoftande ”tjuv- och polis”-världsbilden är utbredd – och älskad. 

Vilket gör att dessa perspektiv inte förmår att tränga igenom bruset. Därför får vi också stå ut med en debatt som ofta står mellan halvfascistiska perspektiv på den ena sidan och humanistiska, men också ängsligt systemkramande synsätt på den andra.

Jag skulle föredra ett mer ärligt, öppet och kritiskt samtal kring brottsbekämpning, polisproblematik och kriminalisering.

Jonas Lundström 
Författare till boken “Batongerna slår nedåt: En berättelse om brottsbekämpning”