Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Framtidsveckan visar visionerna som valrörelsen saknade

ETC Örebro.

När röken skingras efter valstridens hetta börjar den verkliga utmaningen återigen att torna upp sig över horisonten, en utmaning som vi alla har gemensamt oavsett partifärger: Att förverkliga hållbara samhällen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

När röken skingras efter valstridens hetta börjar den verkliga utmaningen återigen att torna upp sig över horisonten, en utmaning som vi alla har gemensamt oavsett partifärger: Att förverkliga hållbara samhällen. 

Här finns de visioner som många upplevde saknades under valrörelsen. När inte de politiska ledarna förmår tillföra det nya tänkande som behövs måste folket gå före. Därför arrangerar vi den tredje Framtidsveckan i Örebro län den 27 september–5 oktober. Den visar att det både finns vilja och engagemang för verkliga förändringar, att ställa om på bredden och djupet.

När det saknas visioner vinner ofta rädslan. Oron vi upplever i dag går djupare än vad som nämnts under valrörelsen: Hela mänskligheten är på väg att lämna ”industriålderns bubbla” med sitt överflöd av olja. För att fortsätta utvinna mer av planetens resurser än den förmår återskapa – det gäller inte bara oljan – skulle vi behöva ytterligare tre jordklot. De globala kriser som visar att industriålderns gamla världsbild har nått vägs ände, skapar även lokala kriser när ekonomin utarmas och samhällsmaskineriet kärvar.

Paradoxalt nog har vi samtidigt stora möjligheter att skapa något som vi inte förmått hittills: Ett verkligt hållbart samhälle i alla bemärkelser – ekologiskt, socialt, ekonomiskt och mänskligt. De lösningar som behövs för att hitta ut ur industriålderns bubbla är samtidigt de svar som kan återskapa lokalsamhällen med blomstrande ekonomier, handel och näringsliv. Det handlar om mer lokalproducerad mat, förnybar energi, nollvisioner för avfall, mångfald snarare än standardisering samt nya sätt att mäta välfärd och framgång. Sätt som bygger på rikedomen i relationer snarare än ackumulering och centralisering av vinster.

Framtidsveckan visar att lösningarna redan finns och utvecklas överallt i det tysta – av enskilda, föreningar, myndigheter och företag. Den visar de goda nyheterna när vi ställer om till kretsloppssamhällen, utan att blunda för utmaningarna. Tillsammans väver dessa exempel en ny berättelse om en hållbar framtid, med starka lokalsamhällen i en global gemenskap – den visionära anda som många saknade i valrörelsen. Många lokala politiker förstår möjligheterna och lämnar i tysthet sina partiers offentliga agendor.

När vi människor upplever tryggheten i att våra barns framtid kan bli så ljus, rolig och vacker som vi önskar, och känner att vi själva har kraften att medskapa den framtiden, finns det inte rum för främlingsfientlighet. Därför är Framtidsveckan viktig, som en manifestation för omställningen till en trygg och hållbar värld – vare sig det handlar om att pröva på ekologisk mat, en visning av nybyggda ”gröna kvarter”, hemma-hos-besök med egen solel eller samtal om hållbart företagande.

När folket är redo, följer beslutsfattarna efter. Genom att delta under veckan visar du att viljan och engagemanget finns. Läs mer på Framtidsportalen.se, en ny portal för länets hållbarhetsarbete. 

Lars Carlsson
Hela Sverige ska leva/Länsbygderådet i Örebro län

Martha Thernsjö
Naturskyddsföreningen i Örebro län

Ankie Rauséus
Nätverket för regional omställning (ROS)

Niklas Högberg
Leader Mellansjölandet (Leader Lär för omställning)

*Framtidsveckan arrangeras av ovanstående organisationer och sex studieförbund. Åtta kommuner medverkar, liksom Landstinget och företag som WSP.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00