Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Ge kommunerna makt över gruvetableringar

ETC Örebro.

Lokala politiker saknar stöd från sina partihögkvarter när det gäller gruvetableringar, skriver debattörerna. Nu vill de se en förändring av lagen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Lokala politiker saknar stöd från sina partihögkvarter när det gäller gruvetableringar, skriver debattörerna. Nu vill de se en förändring av lagen.

Det råder ett stort internationellt intresse att prospektera efter mineraler och metaller i Sverige. I den svenska alunskiffern, som vi även har stora mängder av i Örebro län, finns även kolväten och uran. De flesta kommuner och kommunaktiva partier som har stora delar alunskiffer i sin berggrund deltar i ett upprop som kräver inflytande över gruvprospekteringar. Tyvärr saknar många av de lokalpolitiker som engagerar sig stöd från sina partihögkvarter. Vill man få till en förändring av den nationella lagstiftningen är det dags att M och S i Stockholm vänder örat ut mot landet och lyssnar – brytning av alunskiffer har allvarliga miljökonsekvenser, det har vi egna historiska erfarenheter av och det kan vi lära av miljökatastrofen i finska Talvivaaragruvan.

I Örebro län är Hallsberg med i uppropet för ett kommunalt veto mot prospektering i alunskiffer. Även Örebro läns landsting har ställt sig avvisande till exploatering av alunskiffern.  Det nationella uppropet har hittills undertecknats av kommunstyrelsens ordförande i 28 kommuner, varav var tredje är socialdemokrat och varannan moderat.

Det glädjer mig att det är fler än enbart Miljöpartiets aktiva som står upp för en giftfri miljö och bördiga jordar för våra barn och barnbarn. Men tyvärr brister stödet från deras partier på nationell nivå. Varken S eller M vill ge kommuner inflytande över tillståndsgivningen för prospektering. Inte heller FP, KD eller partiet som säger stå för en närodlad politik och vara en grön röst: C.

Näringsministern och Centerledaren Annie Lööf menar att den nuvarande mineral- och miljölagstiftningen är fullgod och att de medel företagen fonderar för efterbehandling av gruvområden är tillräckliga, för att hantera både miljöproblem och efterbehandling, något som motsägs bland annat av en rapport från Länsstyrelsen i Västerbotten.

Enligt Kanadensiska Fraser Institute är svensk lagstiftning och investeringsklimat som den mest gruvvänliga i världen. Därför vallfärdar företag till Sverige, för att med lätthet och till symboliska kostnader få undersökningstillstånd för stora områden, med målet att utvinna uran, metaller, olja och gas ur våra alunskiffrar.

I Sverige sker ingen sådan verksamhet i dag, men ett 70-tal undersökningstillstånd är för närvarande beviljade, från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Från Miljöpartiets sida vill vi, i likhet med LRF och Naturskyddsföreningen, förbjuda exploatering av alunskiffer. Vi vill att prövning enligt miljöbalken ska vara ett krav för att brytningstillstånd ska kunna beviljas.

Ett steg i rätt riktning vore att ge lokal vetorätt mot prospektering i alunskiffer. Centrala företrädare för M och S borde lyssna på sina partikamrater i kommunerna som ställer detta krav. Det är trots allt de som bor i närheten av en gruva som får leva med miljöeffekterna.

Jonas Eriksson
vice ordf. i riksdagens näringsutskott och mineralpolitisk talesperson för MP

Andreas Tranderyd
MP i Kumla

Britt Eklöf
MP i Kumla

Pia Knutsson
MP i Lekeberg

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00