Debatt. .

2017-07-06 07:00
Vi behöver fler offentliga och icke-kommersiella rum – platser där olika människor från hela Örebro kan mötas.  Bild: Thomas Brun/TT
Vi behöver fler offentliga och icke-kommersiella rum – platser där olika människor från hela Örebro kan mötas.

Ge tillbaka Medborgarhuset!

Medborgarhuset på söder är en unik byggnad, full av historia som i dag lockar arkitekturstuderande på besök från hela världen. När det invigdes 1965, fyllde Örebro 700 år och Medborgarhuset var en fantastisk gåva till örebroarna. Under byggnationen hade det inte slarvats med någonting. Arkitekter och konstnärer samarbetade, form och funktion gick hand i hand. Möbler och textilier var specialdesignade och det togs till och med fram en helt unik servis för restaurangen (det sägs att den fortfarande finns kvar, nedpackad i lådor i källaren). Det var här örebroarna skulle få plats att organisera sig, dansa, se teater, bli kära, förkovra sig och äta gott. Det var ett hus fullt av liv och kultur.

Mycket har hänt sedan Medborgarhusets glansdagar. Från att ha varit ett hus för alla är det i dag i stort sett igenstängt. Halva huset är uthyrt som kontor, och den andra halvan används till konferenser i Conventums regi. Och i restaurangdelen huserar just nu Arbetsförmedlingen. Huset är i stort behov av renovering och det är dags att börja planera för Medborgarhusets framtid.

Miljöpartiet tycker att det är dags att återta den ursprungliga intentionen med Medborgarhuset. När Stadsbiblioteket flyttar från Olof Palmes torg till det nya kulturkvarteret kommer det inte längre finnas en naturlig, icke-kommersiell mötesplats på södercity. Vi behöver fler offentliga och icke-kommersiella rum – platser där olika människor från hela Örebro kan mötas. Ett öppnare, mer inkluderande Medborgarhus skulle bidra till en mer levande och attraktiv innerstad. En mötesplats för skapande, kultur och föreningsliv.

Vi har tidigare kritiserat planerna på ett kulturkvarter just för att det projektet inte tagit tillvara medborgarnas tankar och önskemål. Trots att kulturkvarteret är den största investeringen kommunen gjort på 50 år har inga medborgardialoger genomförts. Kommunikationen kring projektet har handlat om att informera i stället för att lyssna, den enda väg medborgarna har för att bidra med idéer är en anonym mejladress. Har du hört talas om den? Tänkte väl det.

Politiken måste bli bättre på att ta tillvara örebroarnas drömmar och idéer. Med Medborgarhuset finns chansen att göra det på riktigt! Det kan ske på flera sätt, det viktiga är att ansvariga politiker och tjänstemän faktiskt lyssnar till de som huset en gång byggdes för, nämligen örebroarna själva.

 

Sara Richert (MP) 
Kommunalråd Miljöpartiet Örebro