Debatt. .

2016-07-18 06:28
Bild: Orlin Wagner/AP/TT

Gör Kvinnerstaskolan till regionalt omställningscentrum

Kvinnerstaskolans framtid har diskuterats under senare tid. Vi anser att skolan är en viktig resurs för hela Örebro läns hållbara utveckling, för omställning och en kraftfullare landsbygdsutveckling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Från Hela Sverige ska leva, Länsbygderådet Örebro län, föreslås att skolan utvecklas till ett Regionalt omställningscentrum. Ett nav för gröna näringar, från jord till bord och för att skapa samverkan mellan alla aktörer som jobbar för en hållbar framtid i hela Örebro län.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det behövs nya verktyg och samarbeten för att möta klimathotet och trygga matsäkerheten. 

Enligt Statliga jordbrukstekniska institutet, JTI, finns stora risker för den svenska matförsörjningen och matsäkerheten om oljeimporten halveras, då vårt nuvarande jordbruk är fossilbaserat och att vi samtidigt gjort oss så beroende av inköp av mat från andra länder. Lantbrukarnas riksförbund har beräknat att Sveriges självförsörjningsgrad är knappt 50 procent och lantbrukets affärstidning ATL menar att den ligger närmare noll på grund av det stora importbehovet som har skapats. För att ha beredskap och egen matproduktion behöver den svenska livsmedelsproduktionen i en relativt nära framtid växa med en halv miljon fler arbetstillfällen, enligt olika forskare. För Örebro läns del innebär det ett behov av ytterligare 15 000 människor inom livsmedelsproduktionen. 

För att möta framtidens utmaningar bör Örebro kommun ta initiativ till att bygga ett grönt kunskapscentrum vid Kvinnerstaskolan i bred samverkan med regionens aktörer. Fokus föreslås ligga på ekologisk och klimatsmart utveckling av lokal livsmedelsproduktion och förädling, utveckling av återbruk och återvinning, skogsnäring, besöksnäring och landsbygdsutveckling. En samlad kompetens förväntas ge inspiration till nya arbetstillfällen inom jord, skog och landsbygd, med nya produkter, tjänster, upplevelser och lokal och regional attraktivitet som konkret följd. För unga är miljö, ekologiskt och hållbart tänkande viktigt och attraktivt, vilket skall poängteras för att skapa efterfrågan på grön utbildning och trygga återväxten i näringen och därmed bidra till att återbefolka landsbygden . 

Genom länssamarbetet för hållbar framtid, Regional omställning i samverkan – ROS, har Länsbygderådet pekat på behovet av ett regionalt utvecklingscentrum för omställningsfrågor. Vi ser en stor potential i att Kvinnerstaskolan utvecklas som kunskapsbärare med mångsidig utbildningsverksamhet i ett samverkande kluster för en hållbar framtid i länet. 

Samhället måste hitta sätt att bli mer självförsörjande och uthålligt i takt med miljö- och klimatutmaningarna som sannolikt leder till ekonomiska, ekologiska och sociala obalanser. Örebro kommun har ett stort ansvar för detta i vårt län, att som en del i regionens utvecklingsstrategi satsa på kompetens för hållbar utveckling av stad och land.

Gör därför Kvinnerstaskolan till ett Regionalt omställningscentrum för hållbar framtid.

Hela Sverige ska leva, Styrelsen för Länsbygderådet i Örebro län 
Kent Kaufelt, Anne Helgesson, Sivert Gustafsson, Lars Carlsson, Lars-Gunnar Forsberg, Ewa Overmeer, Elisabeth Lennartsson, Gunnar Fransson, Gunilla Josefsson, Susanne Forsberg, Maud Pettersson och Mikael Stark.