Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Hög tid att prioritera hyresrätten

ETC Örebro.

Under många år har hyresrätten misshandlats och ekonomiskt missgynnats av staten.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Under många år har hyresrätten misshandlats och ekonomiskt missgynnats av staten. När villkoren är så pass mycket sämre för hyresrätten än för andra boendeformer är det inte märkligt att det byggs för lite, och i synnerhet för lite hyresrätter. Trots att problemet är uppenbart och trots att få politiker kan försvara detta, är det lika få partier som har några förslag för att komma tillrätta med orättvisorna. Det är en mycket märklig politisk ordning.

Då och då kommer diskussionen upp om marknadshyror som en lösning på bostadsbristen. Marknadsförespråkarna hävdar att om vi bara genomför en fri hyressättning så kommer byggandet av hyresrätter att skjuta i höjden och bostadsbristen löses genom ett vingslag. Det bygger på att åsikten att det inte går att tjäna pengar på hyresrätter och om man bara lyckas krama tillräckligt med pengar ur hyresgästerna så kommer problemet att lösa sig av sig självt. Det är både naivt och dumt. Som GP:s ledare skrev den 29 oktober; ”Vid fri hyressättning i en bristsituation stiger hyran inte till vad bostadskonsumenterna vill betala och vad som är rimligt utan till vad de förmår betala. Alla måste bo. Att inte bo är inget alternativ.”

Redan idag är hyrorna på nyproducerade lägenheter så höga att det är svårt att hitta hyresgäster som kan möta hyrorna. Det visade sig bland annat när ÖBO nyligen presenterade sina nybyggen av 300 lägenheter. En tvåa skulle kosta över 8 000 kronor i månaden. Det blir en rimlig hyra om 20 år, sade då Ulf Rohlén, ÖBO:s VD. Men problemen har vi ju idag. Inte om 20 år.

Bostadsbristen är nu så pass akut att vi står inför en regelrätt bostadskris. Unga vuxna kan inte hitta lägenhet för att flytta hemifrån till jobb eller studier. Gamla människor som vill sälja den stora villan kan inte hitta ett bekvämt boende till en rimlig kostnad. Effekterna blir både att tillväxten hämmas när arbetsgivare inte kan hitta arbetskraft men rymmer också stora individuella tragedier. Det är våra unga och våra äldre som drabbas.

Det är också de som drabbas när hyresrätten undermineras på det sätt som sker idag. 14 miljarder årligen uppgår stödet från staten till de som äger sitt boende. Det är både ROT-avdrag och ränteavdrag som villaägare och bostadsrättsinnehavare kan göra för att minska sina boendekostnader. Det finns inga motsvarigheter för de som hyr sitt hem. Vilket innebär att en hyresgäst som bor i en nyproducerad lägenhet betalar 2 000 kronor mer i skatt varje månad i jämförelse med en nyproducerad villa.

Resultatet blir så klart att hyresrätten blir dyrare och mindre attraktiv. Trots att den är eftertraktad. 85 procent av Sveriges kommuner uppger att det finns brist på just hyresrätter. Även kommuner som har överskott i stort har brist på hyresrätter. Om ett år är det val. 3 miljoner hyresgäster i Sverige vill ha besked från de politiska partierna. Vilket parti kommer att presentera förslag i sina valprogram som leder till rättvisa villkor för hyresrätten och till att byggandet av fler hyresrätter kommer igång?

Lars-Åke Larsson
Ordförande Hyresgästföreningen Region Mitt

Ämnen i artikeln