Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Jämställdhet måste få kosta

ETC Örebro.

Kvinnor måste få en lön de kan leva på och Örebro kommun har råd att satsa på kvinnorna, skriver Cecilia Lönn Elgstrand (V). Nu vill hon se åtgärder mot de ojämlika villkoren på arbetsmarknaden, inte bara prat.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Kvinnor måste få en lön de kan leva på och Örebro kommun har råd att satsa på kvinnorna, skriver Cecilia Lönn Elgstrand (V). Nu vill hon se åtgärder mot de ojämlika villkoren på arbetsmarknaden, inte bara prat.

Det har pratats mycket om jämställdhet i Örebropolitiken de senaste veckorna. Det är bra. Vi behöver prata om varför kvinnor fortfarande inte tjänar lika mycket som män. Trots att alla är överens om att det borde vara så. 

Det är just det som är så konstigt med det här med jämställdhet och lika löner. Alla vet att kvinnor inte tjänar lika mycket som män. Nyligen kom en rapport från SKL som visade att det inte bara är lönerna som är lägre. Arbetsvillkoren på kvinnodominerade arbetsplatser i kommuner och landsting är också sämre. Förskollärare och hemtjänstpersonal sliter hårdare och har tuffare arbetstider än kommunanställda renhållningsarbetare och busschaufförer. 

Ingen är förvånad. Ändå händer ingenting. Vi bara fortsätter att prata om hur fel det är. 

I början av maj satt politiker från alla kommunfullmäktiges partier i en paneldebatt om jämställdhet på Länsmuseet. Alla verkade vara överens. Alla sade samma sak, att arbetsmarknaden och lönerna måste bli mer jämställda. 

Men de som satt där i panelen är ju de som har makten över de största kvinnodominerade arbetsplatserna i Örebro kommun – kommunen själv. Det är Örebro kommun som anställer kvinnor i låglöneyrken inom förskola, vård och omsorg. Om alla är överens om att situationen i dag är oacceptabel så borde väl någon göra något åt det snart. Socialdemokraterna lovade inför förra valet att avskaffa delade turer och ofrivilliga deltidstjänster i kommunen. Nu har de styrt Örebro i tre år men arbetsvillkoren för de flesta kvinnor ser fortfarande likadana ut. Kommunal rapporterar att alla enheter inom hemvård och vårdboenden har delade turer med flera timmars obetald tid mitt på dagen. Inom barn- och utbildning blir de timanställda bara fler och fler. Förra året motsvarade timanställningarna inom skola och barnomsorg 189 heltidstjänster och det fortsätter att öka i år.   

Både timanställningarna och de delade turerna har debatterats flitigt i fullmäktige under våren. Vänsterpartiet har ställt frågor och interpellationer för att få klarhet i vad som hände med Socialdemokraternas vallöften.

Då får vi höra att det inte är enkelt. Det måste få ta tid, måste utredas. Och det är ju så kostsamt att ge alla kvinnor heltidsjobb och samma lön som männen. Ja, det kanske det är. Men i så fall måste det få kosta. Vänsterpartiet har inte påstått att dessa åtgärder kommer att innebära stora besparingar, men det är en kvalitetshöjning som vi måste göra. Örebro kommun är faktiskt inte utfattig. Det finns utgifter för konsulttjänster, vårdnadsbidrag och glittriga galor som går att dra ner på. Och det finns få saker som är viktigare än jämställdheten.

Det här är viktigt av fler skäl. För det första måste kvinnor
i dag få en lön som de kan leva på. För det andra skulle högre löner och bättre arbetsvillkor locka fler män till de yrken som i dag betraktas som traditionella kvinnoyrken. Lyckas vi med det så behöver vi snart inte tala om kvinnodominerade arbetsplatser längre och då har vi kommit långt. 

Det är många som säger att vi inte har råd. Jag menar att vi inte har råd att vänta. Vi har inte råd med att låta ännu en generation växa upp och lära sig att det är okej att män tjänar mer än kvinnor. Att kvinnor sliter ut ryggar och leder för att ta hand om andra, och ändå har svårt att få ihop till en lön som går att leva på. Det är dags för Örebro kommun att få en riktigt feministisk ledning som tar jämställdhet på allvar. Även om det kostar.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00