Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: ”Kolonilotten är min kreativa lekplats”

Huset är kvadratiskt med öppen planlösning och inåtgående tak som avslutas i en topplanternin. Peter Schedwin byggde huset på plattor vilket gör det möjligt att flytta på.
Huset är kvadratiskt med öppen planlösning och inåtgående tak som avslutas i en topplanternin. Peter Schedwin byggde huset på plattor vilket gör det möjligt att flytta på. Bild: Bild: Sophie Stigfur

ETC Örebro.

Fiffiga inredningsprojekt, mental avkoppling och trevligt sällskap. Under sommarhalvåret spenderar Peter Schedwin varje ledig stund vid den säregna kolonilotten i Örnsro.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Ända sedan kolonilotterna lanserades i Sverige för över hundra år sedan har de varit populära tillflyktsorter för naturtörstande stadsbor. Det ursprungliga syftet var att ge människor möjligheten att odla frukt och grönt, för att på så vis hålla nere livsmedelskostnaderna. Än i dag associerar nog de flesta kolonilotten med just odling, men för Peter Schedwin är det bara fantasin som sätter gränser för den lilla gräsplättens möjligheter.

–  Kolonilotten har blivit min kreativa lekplats. Ofta när jag ser saker så funderar jag om det är något jag kan göra själv.  Och så provar jag. Här kan jag gå loss, säger han. 

Snickarglädje

Peter köpte sin lott för tre år sedan, belägen i Örebros äldsta koloniområde vid Örnsro. Bekanta i föreningen hade påpekat att kolonins risigaste hus “behövde en snickares kärlek och omsorg” – en utmaning som Peter nappade på. Det hus som stod på tomten var i för dåligt skick för att kunna räddas, men när det nya huset skulle byggas var Peter mån om att försöka återskapa sekelskiftesprägeln. 

– Jag gjorde en fri tolkning och tyckte att en kvadratisk paviljongbyggnad skulle passa. Sedan har det strukits med turkos linolja, guldockra och ren snickarglädje. 

Härligt galet

Resultatet blev ett unikt hus som skapar stor glädje i föreningen.

– Jag älskar det, det är galet men härligt, säger en granne som är ute för att vattna rabatten. 

Med tiden har huset kommit att fyllas av mängder med fyndiga inredningsdetaljer, alla noga utvalda eller konstruerade av Peter själv. Han har gjutit trampstenar, sytt vimpelspel och skurit glas. I en av väggarna döljs ett barskåp av Hötorgskonst och i trädgården tornar fågelholkar gjorda av LP-skivor upp mot skyn. Var blicken än landar möts den av sinnrika detaljer.

Allt är möjligt

Under sommaren ser Peter fram emot att fokusera på utomhusmiljön. Ett staket ska resas, och så är det dags att ordna odlingslådor.

– Jag är egentligen inte särskilt trädgårdsintresserad, så just de projekten har fått vänta. 

Peter påpekar att det inte krävs någon snickarutbildning för att göra kreativa lösningar. 

– Vem som helst kan göra sitt hus lite mer personligt. Har du bara en rolig idé och kan hantera en såg så är allt möjligt!

Fakta

Namn: Peter Schedwin

Ålder: 41 år

Gör: Arbetar som finsnickare och fotografilärare

Bästa sommarlåt: ”Mirage” av Pryda (Eric Prydz)

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00