Debatt. .

2014-02-07 11:00

Kulturen behöver prioriteras

Det är lätt för Bechet Barsom och Eva Eriksson att lyfta fram några paradexempel på bra kultursatsningar i Örebro för att framhålla kommunens förträfflighet. Vi är alla stolta över detta nu, men låt mig påminna om att det var med Folkpartiet i kommunledningen som besluten om O, helga natt och Rådhuskalendern togs, liksom initiativet till konserthusets renovering. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

När jag vill rikta blickarna mot Kultur och medborgarnämndens utsatta ekonomiska läge verkar tyvärr Bechet Barsom och Eva Eriksson inte vilja se det.  De försvarar sig med att nämnden inte fått större sparbeting än andra -  som om undvikande av sparbeting är det enda vi har att se fram emot. Nu blir det ändå sparbeting 2014! Och detta i ett läge där nämndens ekonomi 2013 räddats av engångsintäkter, vakanser och delårseffekter och där kulturverksamheterna (bland annat Biblioteken) sammanlagt visar ett underskott på 1,7 miljoner! Jag förvånas över att de inte verkar bekymrade över detta!

När det gäller kulturnämnd och kulturchef verkar Barsom och Eriksson öppna dörrarna för det, och det är bra. Men svaret dröjer och troligen ges inget besked före valet. Om Folkpartiet får bestämma efter valet 2014 vet vi däremot att det kan bli verklighet! 

”Politik är att vilja” är ett välkänt citat. Men då måste det också till prioriteringar.  Nu behöver Kultur och Medborgarnämnden kulturverksamheter prioriteras. Och summorna är små mot vad som satsas på gator och trafik.  Om fler människor genom sitt kulturengagemang ges förutsättningar att växa och utvecklas kan jag lätt stå ut med att några potthål får vänta på lagning!

Börje Ström
2:e vice ordförande Kultur och Medborgarnämnden Örebro