Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Landstinget har en jämställdhetsstrategi

”Landstinget är en omfattande verksamhet och vi arbetar med jämställdhet inom fler plan. Vi behöver ständigt driva frågan och ta vårt ansvar och genomföra reformer som bidrar till en mer jämställd samhällsutveckling.”
”Landstinget är en omfattande verksamhet och vi arbetar med jämställdhet inom fler plan. Vi behöver ständigt driva frågan och ta vårt ansvar och genomföra reformer som bidrar till en mer jämställd samhällsutveckling.” Bild: Bild: LEIF R JANSSON/TT

ETC Örebro.

Vi behöver ständigt driva frågan och ta vårt ansvar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Den ojämställdhet som finns mellan män och kvinnor finns även inom landstinget. Men vi arbetar aktivt med jämställdhetsarbetet, skriver landstingsrådet Jenny Steen (S) efter insändare i ETC Örebro #46. 

Landstinget är en stor samhällsaktör och tyvärr utgör inte landstinget något undantag från rådande samhällsnormer och strukturer. Den ojämställdhet som finns mellan män och kvinnor finns även inom landstinget. Men vi arbetar aktivt med jämställdhetsarbete.

I skrivande stund arbetar vi med vår budget för 2015. Det är landstingets styrdokument som anger riktningen och är ett verktyg för oss politiker att utforma våra verksamheter. En viktig del i arbetet med ökad jämställdhet är att synliggöra och öka kunskapen om diskriminering mellan män och kvinnor. Vi har i vårt budgetdokument och i tidigare dokument tagit beslut om arbete kring genusbudgetering (Gender budget). Syftet är att synliggöra hur resurser fördelas utifrån ett genus- och jämställdhetsperspektiv och att kunna uppnå en mer rättvis fördelning av resurser mellan könen. Vi har också arbetat fram en jämställdhetsstrategi. Det är ett strategidokument som ska genomsyra jämställdhetsarbetet i hela landstinget och som ska revideras regelbundet. 

Inom sjukvården utvecklas och implementeras nya kunskaper när det gäller jämställdhet.  Bland annat jobbar Karlskoga lasarett med strokefrågan utifrån att både män och kvinnor ska få lika vård. En viktig del i arbetet med jämställd vård handlar också om att anpassa vården efter hur våra kroppar ser ut. Lindesbergs lasaretts ortopediska avdelning exempelvis har tillverkat det första knäet i Europa som är särskilt anpassat för kvinnor. En annan del är att säkerställa att ingen osaklig diskriminering finns när det gäller medicinering.

 Våra verksamheter arbetar också konkret med jämställdhetsfrågan. Ett exempel är Hjälpmedelsförskrivningen som gjorde en genomlysning av sin verksamhet. Det visade sig att män i större utsträckning än kvinnor fick dyrare hjälpmedel. Verksamheten har numera sett över sina rutiner för att säkerställa lika behandling av kvinnor och män. 

När det gäller forskningsmedel som forskningsnämnden i landstinget fördelar har vi sett över våra rutiner. Vi har tidigare tagit beslut om medel som särskilt skulle stärka kvinnors forskning. Studier har dock visat att de forskningsmedel vi i forskningsnämnden fördelar inte missgynnade kvinnor. Vi har en jämställd fördelning.

Att skapa ett jämställt arbete är ett arbete som görs successivt. Vi inom politiken har ett ansvar att ständigt belysa frågan och hålla den aktuell. Landstinget är en omfattande verksamhet och vi arbetar med jämställdhet inom flera plan. Vi behöver ständigt driva frågan och ta vårt ansvar och genomföra reformer som bidrar till en mer jämställd samhällsutveckling.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00