Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Ojämlik hälsa är en stor utmaning

Bild: Bild: Region Örebro Län

ETC Örebro.

Vårt mål är också att den vård som erbjuds alltid ska innebära kvalitet och trygghet för patienten.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Personer med psykisk sjukdom riskerar att få sämre somatisk hälso- och sjukvård. Därför har psykiatrin i regionen ett ansvar för att patienterna inte hamnar mellan stolarna, skriver Marie-Louise Forsberg-Fransson och Jenny Steen i ett svar till föreningen Balans som i en debattartikel i ETC Örebro #36 skrev om bemötandet av personer med psykisk ohälsa.

Zandra Edvardsson från föreningen Balans lyfter upp en viktig fråga, nämligen bemötandet av patienter med psykisk ohälsa. Hon menar att vården ofta bara ser till den diagnostiserade problematiken, och inte till övriga kroppen.

Ojämlika hälsonivåer hos befolkningen är en av de större utmaningarna som sjukvården står inför i dag, och det krävs ett aktivt arbete med att minska skillnaderna. Att kunna erbjuda en mer jämlik och jämställd vård är viktigt. Här kommer bemötandet av patienter med psykisk ohälsa också in.

Det har konstaterats många gånger att personer med psykisk sjukdom riskerar att få sämre somatisk hälso- och sjukvård. Det är en risk att man hänvisas mellan psykiatri och primärvård för sin åkomma.

Psykiatrin i Region Örebro län har dock gett denna risk i vården stor uppmärksamhet. Psykiatrin har upprättat en överenskommelse med primärvården om fördelning av ansvar mellan psykiatrin och primärvården i syfte att säkra att inga patienter hamnar ”mellan stolarna”. Psykiatrin har också utvecklat samarbetet med Universitetssjukhuset Örebro och övriga sjukhus i länet.

Region Örebro län arbetar med samordnad vårdplanering som är ett viktigt instrument för att säkra att patienternas somatiska hälsa får adekvat uppmärksamhet. Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder har införts i den psykiatriska vården. Dessa har fokus på levnadsvanor som tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälso-samma matvanor.

Zandra Edvardsson tar också upp ett av Vårdsveriges stora problem i dag; bristen på läkare, som gör att patienter ofta inte får träffa samma läkare två gånger i rad. Hon efterlyser en fast punkt som har ett samlat grepp om historik och bakgrund. Här pågår ett arbete som vi som enskild region dock inte kan lösa på egen hand, utan det måste ske i samverkan med den nationella nivån.

Vårt mål är också att den vård som erbjuds alltid ska innebära kvalitet och trygghet för patienten, oavsett om man är drabbad av psykisk ohälsa eller ej. Vården ska alltid se till hela människan.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00