Debatt. .

2017-05-25 07:00
Moderatledaren Anna Kinberg Batra skakar hand med SD-ledaren Jimmie Åkesson. ”Med Anna Kinberg Batra har den här dörren som tidigare varit stängd öppnats”, skriver debattören Catrine Berkevall.   Bild: Lars Pehrson/TT
Moderatledaren Anna Kinberg Batra skakar hand med SD-ledaren Jimmie Åkesson. ”Med Anna Kinberg Batra har den här dörren som tidigare varit stängd öppnats”, skriver debattören Catrine Berkevall.

Öppna inte dörren för odemokratiska partier

Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin, därför vill jag uppmana våra svenska partier att tänka en extra gång innan ni inleder ett samarbete med ett så tydligt odemokratiskt parti. 

2014 var Fredrik Reinfeldt ledare för alliansen och Moderaterna, och ett samarbete med SD var uteslutet. Men med Anna Kinberg Batra har den här dörren som tidigare varit stängd öppnats. Enligt Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor är SD inte ett rasistiskt parti, i alla fall inte om man ser på partiets ”officiella politik i dag”. Och Anna Kinberg Batra tycker att ”Det är dags att sluta demonisera SD”. Det vill säga, vi ska alltså inte framställa dem som farliga och ondskefulla.

Eftersom att Sverigedemokraterna har vuxit sig så stora och fortfarande gör det undrar många människor om de verkligen är så farliga?

Det är självklart att de är det! Bara för att många människor stödjer- ett parti betyder det inte att de blir mindre farliga, tvärtom.

Bara för att ett parti gärna sitter i riksdagen betyder det inte att partiet är demokratiskt. I dag har nationalismen anpassat sig. Makt och erövringar uttrycks på andra sätt. Däremot är världsbilden och fiendebilden fortfarande väldigt lik hur den var förr. Jimmie Åkesson skriver i sina politiska memoarer ”satis polito”: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade, segregerade – själlösa – samhälle, som det social-liberala etablissemanget skapat oss”.

Eller som Elmo Lindholm uttryckte sig i ett tal i Helsingborg i det tidiga 30- talet ”Alla de skilda småflödena måste smältas samman till en brusande nationell strömvåg, som för svenska folket fram i enig samlad kraft till angrepp på det murkna i dagens radikala samhälle.” 

Vilka och vad får plats i detta nya enade, homogena och själfulla Sverige? Vad och vem är det som bestämmer det? Är det Sverigedemokraterna?

Enligt en granskning som Expo har gjort, så har var tredje SD-kandidat visat stöd för aktörer som partiledningen har pekat ut som ”ideologiskt avvikande”, samtidigt låtsas partiet att de har gjort sig av med extremism och rasism.

Enligt SD är ”folket” svenska medborgare, men samtidigt så är de det enda partiet i svenska riksdagen som vill ha möjlighet att kunna ta ifrån människor medborgarskapet. I principprogrammet formulerar de sig så här ”På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen, menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta -lojalitet, språk, identitet, eller kultur”. 

Ska vi låta ett parti som Sverige-demokraterna bestämma om vi är värda vårt medborgarskap?

Partisekreteraren Richard Jomshof hade föreläsning där han sa följande:

”Vid sidan av att vi inte tror på teorin om människan som ett tomt blad, tror vi inte heller att människan i grunden är alltigenom god eller konstruktiv. Vår uppfattning är snarare att människan är både konstruktiv och destruktiv och att det inom varje människa pågår en daglig och livslång kamp mellan dessa motstridiga krafter, känslor, instinkter och drifter. Med utgångspunkt i denna syn på den mänskliga naturen blir politikens viktigaste uppgifter inte att försöka riva ned alla de strukturer och kollektiv som omger individen utan snarare att försöka skapa, stödja och upprätthålla normer, moral, lagar, sedvänjor, miljöer, beteenden, traditioner och gemenskaper som hjälper individen att bejaka de goda och konstruktiva sidorna inom sig själv.”

Det han vill säga, även fast partiet talar fint om demokrati och yttrandefrihet, är att folket inte vet vad som är bäst för dem. Och att de därför behöver politiker som styr upp. Folket ska helt enkelt inte ha någon talan.

Demokrati handlar om att alla människor ska vara lika värda och ha samma rättigheter och möjligheter att vara med och bestämma. Rättigheterna står angivna i grundlagen. Det är viktigt att vi tar ställning, demokratin är något som vi har infört och därför måste vi också skydda den.

Därför vill jag uppmana våra svenska partier att tänka en extra gång innan ni inleder ett samarbete med ett så tydligt odemokratiskt parti. Det är inte bara för er själva som ni ska ta ett beslut, utan det är för hela svenska folket.

 

 

 

Catrine Berkevall 
gymnasieelev