Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Riksdagsbeslut tvingar regeringen lyssna på folket

En tvåmannautredning arbetar på regeringens uppdrag med att ta fram ett förslag som ska göra dagens 21 landsting till sex storregioner.
En tvåmannautredning arbetar på regeringens uppdrag med att ta fram ett förslag som ska göra dagens 21 landsting till sex storregioner.

ETC Örebro.

Regeringens pågående regionutredning är illa skött. Det saknas svar på grundläggande frågor om vad reformen ska vara bra för. Det saknas konsekvensanalyser och näringslivets synpunkter tas inte tillvara. Men nu ser vi en ljusning – den 15 juni beslutade en riksdagsmajoritet att befolkningens önskemål och synpunkter ska beaktas vid eventuella ändringar i landstingsindelningen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

En tvåmannautredning arbetar på regeringens uppdrag med att ta fram ett förslag som ska göra dagens 21 landsting till 6 storregioner. Utredningsprocessen har hittills präglats av dövhet mot kritik, men nu har en riksdagsmajoritet bifallit en motion som innebär att regeringen måste beakta länens befolkningars önskemål och synpunkter innan regionkartan ritas om.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Motiven för de tänkta storregionerna är starkt ifrågasatta och den forcerade reformprocessen är odemokratisk. Den kritiken kommer från både vänster och höger. Den kommer från i stort sett hela landet; i 19 av 21 län är antalet kritiska medborgare större än de som är positiva, enligt en uppmärksammad Sifo-undersökning.

Trots motståndet har regionpolitiker i hela landet hävdat att reformen inte går att stoppa och att ingen kommer att få stå utanför. Med det nya riksdagsbeslutet slipper vi förhoppningsvis höra detta uppgivna mantra upprepas fler gånger. I våra län svarar mellan 62 och 69 procent av medborgarna att de inte vill ha reformen, medan bara 15 procent stödjer den. Från näringslivet i våra regioner är stödet ännu svagare, vågar vi påstå.

Det grundläggande problemet är att civilminister Ardalan Shekarabi och de utredare som vill rita om Sveriges karta saknar svar på avgörande frågor om vad storregioner ska vara bra för. Vad som behövs är resurser, och det trollar man inte fram genom att rita om kartor. För det behövs företag som skapar arbetstillfällen och skatteunderlag.

Från näringslivets sida sätter vi värde på regionpolitiker och länsstyrelser som finns nära oss, och som är tillgängliga. Den tänkta regionreformen skulle öka avstånden, försämra servicen och minska förståelsen för den verklighet som vi agerar i. Det talas om att vården behöver storregioner, men de argument som förs fram övertygar inte. Region Halland och länsstyrelsen i Jämtlands län hör till dem som har lyft fram fakta som talar för att det saknas samband mellan en regions storlek och kvalitet i sjukvården.

Regeringen behöver göra om och göra rätt. Ett första steg är att formulera vad som ska uppnås med en regionreform, därefter bör konsekvensanalyser av olika åtgärder tas fram. Regeringen behöver också säga åt sina utredare att lyssna på näringslivets synpunkter – det är trots allt vi som står för de arbetstillfällen och den tillväxt som i slutänden ska betala både vård och annan välfärd.

Vi ser gärna att även näringslivet i Örebro följer vårt exempel och ger sin syn på den tänkta storregionreformen. Riksdagens beslut innebär att regeringen måste lyssna!

Ämnen i artikeln