Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Så ska nyanlända ­snabbare få arbete

”Regeringen lägger nu om politiken och rullar nu ut ett etableringspaket för fler personer i arbete”, skriver Eva-Lena Jansson.
”Regeringen lägger nu om politiken och rullar nu ut ett etableringspaket för fler personer i arbete”, skriver Eva-Lena Jansson. Bild: Bild: Bertil Ericson/TT

ETC Örebro.

Politiken för att etablera nyanlända på arbetsmarknaden har varit minst sagt otillräcklig, både under borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Men nu lägger regeringen om politiken, skriver riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Just nu råder den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Miljontals människor är på flykt och Sverige har – precis som varje anständigt samhälle i EU – ett ansvar att axla. I grunden handlar det om ett gott mottagande, att etablera nyanlända personer på arbetsmarknaden och skapa fler och snabbare vägar till arbete.  

När nyanlända personer etableras på arbetsmarknaden blir de en tillgång och en del av arbetskraften som gör sitt till Sveriges ekonomi och välfärd. Utan migrationen blir det svårt att kompensera för den otillräckliga befolkningstillväxten, behovet av personal i välfärden och finansieringen av den offentliga sektorn. 

Därför är logiken enkel: Ju fler nyanlända som vi snabbt lyckas etablera, desto bättre blir förutsättningarna att finansiera välfärden och förbättra Sveriges ekonomi.  

Idag tar det alldeles för lång tid för en nyanländ person att få ett jobb.  Alltför många moderatstyrda kommuner tar inte sitt ansvar vid mottagandet och i väntan på anläggningsboenden förlängs den nyanländas etableringstid. -Dessutom är det uppenbart att jobb- och utbildningsinsatserna inte är anpassade till de behov som finns. 

Politiken för att etablera nyanlända på arbetsmarknaden har varit minst sagt otillräcklig, både under borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Regeringen lägger nu om politiken och rullar nu ut ett etableringspaket för fler personer i arbete.  Här några förslag; 

• Bostäder: Vi förändrar regelverket för mottagande så att alla kommuner tar ansvar och vi får en jämnare fördelning av mottagandet. Utöver detta genomförs regelförenklingar och ekonomiskt stöd så att det går snabbare att bygga billiga hyresrätter. Målet är att öka byggandet med minst 250  000 nya bostäder till 2020. 

• Språket: Vi kommer att investera för att rekrytera fler SFI-lärare och utöka resurserna till tidiga insatser med utbildning i svenska och förberedelser för arbetsmarknaden genom tidig kompetenskartläggning. 

• Etablering på arbetsmarknaden: Vi förbättrar studiemöjligheterna genom regeringens generella investering på den kommunala vuxenutbildningen. Förutom detta satsar vi på validering och kompletterande utbildningar för att korta tiden för bedömning av utbildningar och bidra till kompetensförsörjningen. 

• Snabbspår till jobb: Regeringen och arbetsmarknadens parter utvecklar nya vägar för nyanlända in i yrken där det råder brist på arbetskraft, för att snabbt tillvarata nyanländas utbildning och erfarenhet.

Etableringspaketet är första steget, men vi behöver göra mer. Det kräver en långsiktig politik som håller ihop Sverige, och som investerar i vår gemensamma framtid. Det kräver ett Sverige där är alla hjälps åt och alla bidrar utifrån förmåga. 

 

Ämnen i artikeln