Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Så ska resurserna i Örebro fördelas jämställt

Barn formar tidigt sin världsbild och därför är det viktigt att börja arbeta med normkritik, skriver företrädare för Miljöpartiet.
Barn formar tidigt sin världsbild och därför är det viktigt att börja arbeta med normkritik, skriver företrädare för Miljöpartiet. Bild: Bild: Anders Ahlgren/TT

ETC Örebro.

Miljöpartiet kräver att Örebro blir en kommun för alla. Varje människa ska kunna skaffa sig det liv, den utbildning och det arbete hen önskar, utan att hindras av könstillhörighet, samhällsstrukturer eller maktförhållanden. Det är vi långt ifrån i dag.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

I tisdags var det den internationella kvinnodagen. Miljöpartiet tycker att datumet 8 mars är viktigt att uppmärksamma här i Örebro eftersom:

Det lever fler kvinnor än män i Örebro. Trots det är männen fler i kommunfullmäktige, kommunstyrelse, i de kommunala bolagens styrelser och vd-poster, på nämndernas ordförandeposter och även i Miljöpartiets egen kommunfullmäktigegrupp.

  • Män tar mer av talartiden än kvinnor i kommunfullmäktige.
  • Kvinnorna i Örebro bara tjänar knappt 78 procent av männens löner.
  • Kvinnorna i Örebro fortfarande tar större ansvar för barnen än männen, genom hela barnens uppväxt.
  • 79 procent av de människor som misstänks för brott i Örebro under ett år är män.
  • Unga kvinnor (16–24 år) är i nästan dubbelt så hög utsträckning utsatta för brott mot enskild person än den övriga befolkningen.
  • 97 procent av de som misstänks för sexualbrott är män.
  • Elitlag i fotboll med kvinnor får mindre ekonomiskt stöd än elitlag för män när kommunen och andra sponsorer vill ha uppmärksamhet i media.
  • Männen i Örebro tar upp mer plats i staden med sina bilar, och kommunen har också satsat mer resurser på bilvägar än de cykel- och gångvägar som kvinnor utnyttjar mer än männen.
  • Antalet kvinnor som är företagsledare är mycket lägre än antalet män som är det.
  • Stereotypa normer gör fortfarande att pojkars och flickors utveckling och uppfostran i och utanför skolan ser olika ut, och flickor mår sämre i skolan på grund av begränsade normer.
  • Männen i Örebro har ett större klimatavtryck än kvinnorna, bland annat eftersom männen äter mer kött och reser mindre i kollektivtrafiken.
  • Kommunen har fortfarande inte jämställdhetsintegrerat alla sina handlingsplaner.
  • Våld i nära relationer drabbar kvinnor i mycket högre grad än män och resurser till kvinnor som drabbas av detta våld inte är säkrade.

Kommunen måste erbjuda alla medborgare en likvärdig service. Ändå visar det sig att Örebro misslyckas med att ge flickor och pojkar, kvinnor och män, lika stor del av kommunens resurser. 

Barn och ungdomar formar tidigt sin världsbild, och därför är det viktigt att tidigt arbeta med normkritik, och att ifrågasätta begränsande normer och beteenden för att ge den personal som möter unga de nödvändiga redskapen för att motverka stereotypa könsroller.

Det viktiga jämställdhetsarbete som redan pågår behöver utvecklas och stärkas. Jämställdhetsperspektivet ska genomsyra all verksamhet i kommunen. Vi i Miljöpartiet kräver att Örebro kommuns resurser, bemötande och insatser ska fördelas och utföras på ett jämställt sätt. 

Snäva könsroller och brist på jämställdhet mellan kvinnor och män begränsar människors fria val. Miljöpartiet Örebro kommer fram till valet 2018 – och så länge det behövs – att satsa på en tydligare och mer kraftfull jämställdhetspolitik för Örebro. Kvinnor och män behandlas olika i Örebro och det kan vi aldrig acceptera. Det är totalt oacceptabelt att ditt kön ska avgöra vilka insatser och vilken hjälp, makt och inflytande, lön och frihet från våld du ska åtnjuta i vår kommun. 

Kvinnors perspektiv behövs för att vi ska kunna bygga ett hållbart samhälle, både globalt och lokalt. Livet i Örebro blir bättre för alla när kvinnor får mer makt och inflytande. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00