Debatt. .

2016-07-11 06:01
"Misslyckas vi med bostadsförsörjningen för studenter finns stora risker att framtida lärare, socionomer eller läkare väljer bort Örebro", skriver Murad Artin.  Bild: Wikimedia
"Misslyckas vi med bostadsförsörjningen för studenter finns stora risker att framtida lärare, socionomer eller läkare väljer bort Örebro", skriver Murad Artin. 

Sälja studentlägenheter kommer skada kommunen

Nyligen beslutade Örebrobostäders, Öbo:s, styrelse att 300 studentlägenheter ska säljas. Ett beslut i linje med vad den styrande minoriteten i Örebro kommun tidigare varslat om. Studentlägenheterna i Tybble ska säljas och gå från vår gemensamma allmännytta till privat egendom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att sälja ut allmännyttan är alltid negativt, men att sälja just studentlägenheter är extra problematiskt. Bostadssituationen är kritisk för studenter och Örebro har länge varit en rödmarkerad stad hos Sveriges förenade studentkårer för sin oförmåga att förse alla de studenter som väljer att studera på Örebro universitet med bostad. Det går stick i stäv med kommunens ambitioner att vara en attraktiv studentkommun och misslyckas vi med bostadsförsörjningen för studenter finns stora risker att alla framtida lärare, socionomer, förskollärare eller läkare etcetera, kanske väljer bort Örebro för någon annan studieort.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det finns inga garantier att de sålda lägenheterna förblir just studentlägenheter. Den nya ägaren har full rätt att göra vad den vill med sin egendom och på den kortsiktiga marknaden vet vi att bostäderna snabbt kan omvandlas till bostadsrätter eller vanliga hyresrätter om det ger snabba vinster till ägarna. Det är en naiv syn att tro att privata företag skulle se förbi sina egna kortsiktiga ekonomiska intressen och i stället se till kommunens långsiktiga planering och bostadsförsörjning.

Som vanligt när ÖBO säljer sina lägenheter är argumentet att man inte har råd att renovera sina lägenheter och överlåter det till de nya ägarna. Det tycker jag är att ge ett riktigt underbetyg till sin egen verksamhet. Öbo är ett solitt välskött företag med nöjda hyresgäster och en god ekonomi som genom åren gett stora utdelningar till sin ägare, Örebro kommun. Om Öbo inte har råd att renovera sina egna lägenheter, varför skulle då ett privat företag ha det? Jag befarar att en försäljning av lägenheterna i Tybble kommer att leda till mycket högre hyror för hyresgästerna. Och vi vet att studenter redan är en grupp med låga inkomster.

Ett annat vanligt argument är att man vill se fler aktörer på bostadsmarknaden. Men det finns ju inget i nuläget som hindrar att privata aktörer bygger sina egna hus och ger sig in på bostadsmarknaden om de har det intresset. Men att i stället privatisera det som allmännyttan eller samhället en gång byggt upp, känner vi igen från många andra branscher. Förespråkare för privatiseringar vill gärna att samhället först står för de ekonomiska riskerna, för att sedan låta företag tjäna pengar på våra gemensamma satsningar.

Försäljningen av studentlägenheterna som aviserats av minoritetsstyret i Örebro (S, KD och C), kommer att vara skadligt för vårt allmännyttiga bolag Öbo, för studenterna och för hela Örebro kommun.

Murad Artin (V) 
Kommunalråd