Debatt. .

2013-11-03 01:00

Skicka vita fartyg att hjälpa flyktingar

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Jag blir förfärad, upprörd, ledsen och arg, när jag följer vad som händer med flyktingar från Syrien, Somalia och Eritrea dessa dagar. Desperata människor, som flyr från krig, svält, tortyr och övergrepp, drunknar, nej dränks som råttor, när de tar den enda chansen till ett tryggare liv för sig själva och sina barn. Överfulla och sjöodugliga båtar sjunker, och de drunknar i hundratal! Vi har alla följt vad som händer kring Lampedusa, Malta och Egypten bara i oktober månad.

Det är en humanitär katastrof som inträffar och vi har ett stort ansvar för att hjälpa till att förhindra att den fortsätter och fortsätter framför våra ögon. När Cecilia Uddén från Sveriges Radio rapporterar om att överlevande inhyses som boskap i undermåliga lokaler och betraktas som kriminella, är måttet rågat. Alla länder norr om Medelhavet har en plikt att hjälpa i detta läge, och då räcker det inte med att skicka pengar, mat, mediciner och kläder.

När andra världskriget var slut, uppenbarades den fruktansvärda sanningen om koncentrationslägren och jag behöver bara nämna Auschwitz för att alla ska förstå. Sverige sände i detta läge de vita bussarna, som hämtade upp utmärglade överlevare. De kördes till Sverige, där en välorganiserad hjälp väntade. Ordentliga utredningar och bedömningar gjordes vid ankomsten till Malmö och andra platser i södra delen av Sverige. Sedan slussades de vidare, bland annat till Örebro, där Engelbrektsskolan under en tid gav trygghet åt ett 50-tal överlevare från bland annat Polen.

Nu är det dags att agera på nytt. Mitt förslag är att utrusta ett stort fartyg med medicinsk utrustning, och framför allt en stor och erfaren personalstyrka, som skickas till, till exempel, Alexandria i Egypten. Vita, välutrustade fartyg finns redan: Hyr ett av Tallink Silja Line till exempel.

Personal ombord kan utbildas och förberedas under resan ner. EU och UNHCR öppnar en sluss i Egypten eller Libyen, där de kan föra samtal och göra bedömningar (svårt, svårt) om vilka som ska med ombord. Under tiden har en flyktingmottagning förberetts i Göteborgs hamn eller någon annan lämplig hamn. Sedan kan utslussning till andra svenska kommuner ske i lämplig takt. Nu är det förstås inte bara Sverige, som behöver hjälpa till, men vi kan inte vänta på att andra länder ska ta ansvar.

Vi måste i humanitetens namn göra något själva. På så sätt kan vi stå upp för den självklara anda av humanitet och medmänsklighet som präglar större delen av vårt folk. Om vi inte agerar är det fegt, egoistiskt och skamligt. Folke Bernadotte och Raoul Wallenberg vågade och fick betala med sina liv. Jag vill kunna vara stolt över mitt land, och det blir jag om vi vågar skicka den här hjälpen!

Gunnar Norrman

Örebro