Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Sluta diskriminera teckenspråket

ETC Örebro.

Den negativa särbehandlingen av ett levande språk här i Sverige måste stoppas och det med omedelbar verkan, skriver debattörer från Örebro.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Den negativa särbehandlingen av ett levande språk här i Sverige måste stoppas och det med omedelbar verkan, skriver debattörer från Örebro.

Många tror att svenskt teckenspråk är ett språk som endast har koppling till personer med hörselnedsättningar och deras anhöriga. Dessutom tror många att det är ett internationellt språk. Men det är inte alls så. Många kommunicerar på svenskt teckenspråk. Och det mest utbredda nationella teckenspråket internationellt sett är det amerikanska teckenspråket – och det går att jämföra med bruket av engelskan i världen i dag.

I Sverige använder ungefär 120 000 medborgare svenskt teckenspråk varav enbart cirka 30 000 av dem är döva eller gravt hörselskadade. Drygt 90 000 andra har därmed inga hörselnedsättningar alls. Enbart i Örebro beräknas cirka 12 000 vara mer eller mindre teckenspråkiga, varav 10 000 inte har några hörselnedsättningar. Det innebär att det är fler medborgare som använder svenskt teckenspråk än de som använder vissa av de övriga fem redan erkända officiella minoritetsspråken. Och att svenskt teckenspråk är det språk som är det näst mest använda språket i Örebro!

I Sverige är svenskt teckenspråk erkänt dels enbart som ”undervisningsspråk” och dels ”enbart för döva”. Trots att svenskt teckenspråk har funnits i minst 100 år (Oskar Österberg gav ut sin bok 1917) och på det Allmänna Institutet har det bedrivits undervisning (på försök 1809–1812) sedan 1812. 

Svenskt teckenspråk uppfyller samtliga tre kriterier (geografisk spridning, populationen och historisk förankring) som minoritetsspråksutredningen (SOU 1997:192) och även en annan utredning (SOU 2008:26) hade som krav för att godkänna och inkludera det som minoritetsspråk. Det föreligger ingen anledning alls för att även fortsättningsvis särbehandla svenskt teckenspråk. Utan det bör omgående erkännas som ett officiellt minoritetsspråk och som ett modernt språk fullt ut inom utbildningsväsendet. 

 

Den negativa särbehandlingen som riktats mot svenskt teckenspråk, som inte finner stöd, varken moraliskt sett eller i lagen, har vållat en massa besvär för många, bland annat inom det svenska skolsystemet. Det är det vi avser att stoppa. Därför har vi skrivit ett förslag i form av en motion och skickat den till samtliga riksdagsledamöter. 

Det är i synnerhet viktigt att Örebro kommun och samtliga samarbetspartners som har undertecknat avsiktsförklaringen av Örebro som europeisk teckenspråkshuvudstad läser och ser vikten av motionen ”Stoppa diskriminering av Svenskt Teckenspråk” och trycker på för en förändring.

Erkänn svenskt teckenspråk som ett officiellt minoritetsspråk och inkludera det fullt ut i moderna språk. 

Lasse S Lorentzon (S) 
Ledamot Kommunfullmäktige, Örebro

Henrika Majer Lorentzon 
(S) Ledamot Skolnämnden, Sydost, Örebro

Madeleine Andersson
Övergripande Samordnare RGD/RGH och -gymnasielärare, Örebro

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00