Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Stöd inte lag som håller kvar vid en negativ kultur

"I vår idrott finns inget hat mot motståndarlaget, inga hetsande föräldrar, inga slagsmål mellan supporters. Bara kärlek."
"I vår idrott finns inget hat mot motståndarlaget, inga hetsande föräldrar, inga slagsmål mellan supporters. Bara kärlek." Bild: Bild: Leif R Jansson/TT

ETC Örebro.

Elitsatsning. Supporterkultur. Locker room talk. Hur många av er får olustkänslor när ni läser det här?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Det får inte vi som är engagerade inom roller derby, och anledningen är att de negativa sidorna av detta inte förekommer inom vår idrott. Klimatet inom idrotten blir hårdare och hårdare, medan roller derby-Sverige förvånat står och tittar på. Vi vill nu uppmana den traditionella idrottsrörelsen och Örebro kommun att agera. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

10–12-åringar inom nästan alla traditionella idrotter pressas att prestera mer, bättre, komma på tillräckligt många träningar för annars får de inte vara med på nästa match. 

Fotbollsklubb efter fotbollsklubb döms till skadestånd efter att deras egna supportrar misshandlat varandra, ordningsvakter, tränare, spelare. Läs det igen. 

Deras egna supportrar.

Idrottsrörelsen kämpar med att förändra attityder och åsikter men ändå värderas herridrott fortfarande högre än damidrott, män får fler och bättre tider i kommunens hallar, personer med funktionsnedsättning kan inte delta på samma villkor i idrottsrörelsen och vuxna män kallar fortfarande varandra för ”bög” i duschen (jo, det hörs mer än ni tror genom väggen i omklädningsrummet). 

Roller derby är en ny sport i Sverige och vi är unika på det sätt att många av oss inte har en bakgrund som aktiva inom andra sporter. Vi är nu en etablerad del av den svenska idrottsrörelsen, men ser den fortfarande med andra ögon än de som är uppväxta i en traditionell förening. Vi har mycket att lära av de otroliga kunskaper om organisering och engagemang som idrottsrörelsen besitter. Men det är också lätt att bli hemmablind och tro att ett visst arbetssätt, vissa attityder och värderingar är norm, och vi vill visa att det finns en annan väg att gå. Vi tror och hoppas att vi kan påverka klimatet inom idrottsrörelsen. 

Vi delar mer än gärna med oss av goda exempel på hur vi har organiserat vår barn- och ungdomsidrott. Helt utan elitsatsningar men med stort fokus på att träningarna ska vara lustfyllda, stärka gemenskapen i laget och öka deltagarnas självförtroende. Och resultatet blir motiverade och starka individer, som inte slutar idrotta i tonåren utan fortsätter i ett lag.

Inom vår idrott är det självklart att inte bara skriva policys för jämställdhet och inkludering, utan att tillämpa det i vardagen. Vi är även noga med att ge plats i våra föreningar till personer med psykiska och fysiska funktionshinder. Alla ska ges möjlighet att delta på sina egna villkor. 

De som bevittnat en roller derbymatch har säkert också upplevt skillnaden i matchkultur, på vänskapsmatcher såväl som på elitserienivå. Det är hejarop till motståndarna när någon gjort något extra snyggt, det är glädjetårar och kramar och beröm innan man ställer upp för den gemensamma lagbilden efteråt. Det åks ärevarv, man ger high fives till publiken, man applåderar för domare och funktionärer. I vår idrott finns inget hat mot motståndarlaget, inga hetsande föräldrar, inga slagsmål mellan supporters. Bara kärlek.

Allt detta vill vi dela med oss av, men vi vill inte bara vara ett gott exempel, utan vi vill också ställa krav på andra runt omkring oss att agera. Vi är ett bevis på att det går att skapa ett positivt och jämställt idrottsklimat, och vi uppmanar nu den traditionella idrottsrörelsen och Örebro kommun att leva som de lär. Se över hur föreningar fördelar sina halltider. Se över hur ni själva fördelar era halltider. Stöd inte lag som håller kvar vid en negativ kultur, som inte tar tag i sina problem med inkludering, fördomar eller utfrysning. Premiera de föreningar som själva vill jobba med jämställdhet och goda värderingar. Först då kan ni påverka på riktigt.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00