Debatt. .

2016-11-21 06:31
”Det kan inte anses vara berättigat att människor i Sverige, i dag, känner sig utsatta och mår dåligt på grund av sin könsidentitet eller könsuttryck”, skriver debattören.  Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
”Det kan inte anses vara berättigat att människor i Sverige, i dag, känner sig utsatta och mår dåligt på grund av sin könsidentitet eller könsuttryck”, skriver debattören.

Stoppa psykisk ohälsa hos normbrytare

Bryt den negativa spiralen och sluta diskriminera individer på grund av deras könsidentitet eller könsuttryck, skriver debattören Jenny Gustavsson på Örebro rättighetscenter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Psykisk ohälsa är något som förekommer i alla åldrar och kulturer, oavsett kön. Att verka för mental hälsa innebär att uppmärksamma dem som mår dåligt och arbeta för att förbättra deras livskvalitet. I dag mår många transpersoner psykiskt dåligt på grund av sin transerfarenhet. Det kan inte anses vara berättigat att människor i Sverige, i dag, känner sig utsatta och mår dåligt på grund av sin könsidentitet eller sitt könsuttryck. Att detta dessutom leder till ett självdestruktivt beteende är helt oacceptabelt. Har vi inte kommit längre?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Enligt Folkhälsomyndighetens hälsoenkät ”Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer – en rapport om hälsoläget bland transpersoner i Sverige” upplever endast en tiondel av alla transpersoner i Sverige att de kan leva helt enligt sin könsidentitet. Att detta bidrar till psykisk ohälsa är ganska självklart, men vi måste också förstå att känslan av att inte kunna vara sig själv fullt ut, är en fråga om liv och död.

 

I enkäten kan även en negativ trend under ämnet självmord identifieras. Sett till befolkningen i allmänhet har 6 procent någon gång under de senaste 12 månaderna allvarligt övervägt att ta sitt liv, kontra hela 36 procent av Sveriges transpersoner. När en betraktar statistiken över självmordsförsök rapporterade cirka en tredjedel av respondenterna till enkäten att de någon gång försökt ta sitt liv. I åldersgruppen 15–19 år var andelen självmordsförsök högst och hela 40 procent hade någon gång försökt avsluta sitt liv. Transpersonerna fick även ange skälet till självmordstankarna alternativt självmordsförsöket och tre fjärdedelar menade att det helt eller delvis berodde på deras transerfarenhet.

Mental ohälsa är något som måste diskuteras mer i vardagen. Vi vill uppmärksamma vilka negativa effekter samhällets normer har på individer som bryter mot cis-normen. På Örebro rättighetscenter arbetar vi bland annat med att motverka diskriminering av individer på grund av könsidentitet eller könsuttryck. Uppmärksammas transpersoners psykiska ohälsa kanske vi kan bryta denna negativa spiral, och kanske kan då alla personer i samhället få må bra som sig själva.

Jenny Gustavsson 
Örebro Rättighetscenter