Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Straffa inte den som är sjuk med fattigdom

”Det mål som Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsställning satt upp är bra, men har så vitt jag kan se inte lett till några åtgärder för att få människor friskare. I stället ska de sjuka bara tas bort från statistiken”, skriver debattören. 
”Det mål som Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsställning satt upp är bra, men har så vitt jag kan se inte lett till några åtgärder för att få människor friskare. I stället ska de sjuka bara tas bort från statistiken”, skriver debattören.  Bild: Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

ETC Örebro.

Vänsterpartiet har krävt av regeringen att ändra målet och direktiven till Försäkringskassan om att minska antalet dagar som människor är sjukskrivna. Jag tycker att vi kan kräva mer än så och det är bråttom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Det mål som Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsställning satt upp är bra, men har så vitt jag kan se inte lett till några åtgärder för att få människor friskare. I stället ska de sjuka bara tas bort från statistiken. Får de ingen sjukersättning eller sjukpenning av Försäkringskassan så syns de naturligtvis inte i statistiken. Men de här människorna finns ju på riktigt.

Jag känner flera personer som är uppenbart sjuka, som är utbrända eller som har skador och värk. En av dem är utbränd och tar sig knappt ur sängen på morgonen, men tvingas nu söka jobb och gå på möten hos arbetsförmedlingen. Den andra har svår värk och skador som egentligen gör att jobb är uteslutet, men räkningarna måste betalas så han jobbar ändå trots att kroppen när som helst säger helt stopp.

De är bara två exempel av många som vill men inte orkar jobba. Av Försäkringskassan anses de dock inte sjuka och får varken rehabilitering eller ersättning. Snart hamnar de hos kommunens socialtjänst och ansöker om försörjningsstöd för att kunna betala sina räkningar.

Det är inget nytt att människors arbetsförmåga bedöms av Försäkringskassans personal som aldrig mött dem. Men nu upplever jag att de inte ens läser eller tar hänsyn till vad läkare skriver i sina intyg. De följer bara direktivet från regeringen om att minska antalet sjukdagar.

Men att minska antalet sjukdagar ska väl handla om att få människor friska? Så som Försäkringskassan agerar nu flyttas bara kostnaderna från staten till kommunernas försörjningsstöd. Ingen blir friskare av detta.

Få ner sjuktalen kan vi göra genom rehabilitering. Och för att färre ska bli sjuka av sina jobb krävs reformer riktade till arbetslivet. Ställ krav om trygga jobb så att ungdomar slipper bränna ut sig av stress med mobilen bredvid kudden i väntan på sms-jobb som kan dyka upp. Ställ krav på privata arbetsgivare om en god arbetsmiljö.

Inför riktiga åtgärder för att minska stressen i välfärdsyrken så att undersköterskor, sjuksköterskor, barnskötare, lärare eller socionomer inte blir sjuka av sina jobb.

Vänsterpartiet har nära samtal med regeringen och har kunnat föra in en politik för ett jämlikare samhälle i budgetförslaget för nästa år. Det är bra. Bland annat höjs bostadstillägget, underhållsstödet samt barnbidraget, och pensionärsskatten sänks. Men det räcker inte.

Jag vet att sjukersättning kostar staten mycket pengar, men regeringen borde inte skära ner på kostnaderna på sjukas bekostnad. I stället bör de fundera över en annan skattepolitik som ger mer inkomster. De som har höga inkomster och kapital behöver bidra mer. Där kan regeringen hämta sina pengar.

Den som är sjuk behöver få bli frisk, inte straffas med fattigdom.

 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00