Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: ”Svårt att se att det finns tillräckliga medel”

ETC Örebro.

Pengarna till vården minskar inte, skrev Marie-Louise Forsberg-Fransson i ETC Örebro #3. Men Vårdförbundets Åsa Mörner undrar om satsningen är tillräcklig då ett stort besparingskrav tynger Region Örebro län.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Vården får 285 miljoner kronor mer 2016, men hur mycket är det som behövs? Hur ser analysen ut kring det behov som länets innevånare och sjukvårdens anställda har? I nuläget ligger ett stort besparingskrav och tynger hårt över regionen, då länets hälso- och sjukvård gick back 250 miljoner under 2015. Således är det svårt att se att det finns tillräckliga medel för att möta 2016 års utmaningar med nuvarande bemanningssituation och sedvanliga årliga pris- och kostnadsökningar.

Vårdförbundet delar en strävan efter en jämlik vård och projektet med framtidens vårdavdelning är ett steg på väg. Det behövs också en stärkt primärvård, där resurser och rätt förutsättningar för att bedriva den primära vården inom vårdcentralernas regi behöver tillsättas. Men för att uppnå en jämlik vård behöver man också arbeta utifrån personcentrerad vård. SKL har insett värdet med personcentrerad vård och har fattat ett beslut om att införa förhållningssättet. Vi ser fram emot ett samarbete i frågan eftersom det är en prioriterad fråga för Vårdförbundet.

Vad gäller kompetensförsörjning så efterlyser vi de utlovade AST- tjänsterna (akademisk specialisttjänstgöring) som vi tillsammans med majoriteten tecknade under för i september 2014. Om vi ska kunna tillgodose det ökade behovet av specialistutbildade sjuksköterskor måste det tillföras något mer än det som finns i nuläget då det är en skriande brist på rätt kompetens i hela landet. Attraktionskraft i anställningen är också av högsta prioritet då Vårdförbundets yrkesgrupper under lång tid har upplevt en alltför låg kompensation i förhållande till arbetsinsats och kunskapsnivå. Psykiatrins projekt med sänkt veckoarbetstid må vara ett steg i rätt riktning; men är det tillräckligt?  

En viktig aspekt i tillsättningen av 16 nya tjänster inom asylhälsovården är att det måste finnas rätt kompetens att rekrytera. Hur resurserna ska ”omfördelas” är en annan fråga; ska personalen som rekryteras till de nya tjänsterna omfördelas från andra enheter? 

Vi ser fram emot en fortsatt dialog och ett framtida utvecklingsarbete tillsammans med förtroendevalda politiker och fortsätter att bjuda in till vårdpolitiska forum även under 2016.

Ämnen i artikeln