Debatt. .

2017-02-09 07:58

Tillsammans gör vi Klimatvalet!

Det går snabbt nu. Skrämmande fort! Men jag tänker varken på Trumps twittrande eller Stina Nilssons framfart i skidspåren. År 2016 blev ännu ett rekordvarmt år globalt sett, skriver Pontus Björkman, engagerad i Klimatvalet och Latinamerikagrupperna.

Nu har 15 av de varmaste 16 år som uppmätts inträffat sedan 2001. I Arktis har temperaturen varit 20 grader högre än normalt. I Antarktis växer en spricka som väntas skapa ett isblock större än Öland och Gotland tillsammans. Fortsätter uppvärmningen kan vi få en havsnivåhöjning på uppemot en meter bara från Antarktis – en nivåhöjning som kan få 23 000 av Skånes byggnader att hamna i vattnet enligt regionens länsstyrelse. Klimatförändringarnas effekter kan anas redan nu i form av rekordstora översvämningar, extremtorka, superstormar och skogsbränder. Lyckas vi inte minska utsläppen kraftigt nu riskerar stora områden på jorden att bli obeboeliga för människor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vi måste få fart på omställningen, omvandla hotet och oron till konstruktiva initiativ! Därför engagerar jag mig i Klimatvalet inom nätverket klimatsverige. Just nu tas initiativ till små grupper på olika orter för att påskynda omställningen till ett hållbart och fossilfritt Sverige. Du behövs också, vi kan alla hjälpas åt! 

Varför inte vara med och bilda en liten klimatgrupp som trycker på för omställning i din kommun eller i en specifik fråga? Med många små insatser på många platser kan vi tillsammans bli en rörelse som gör skillnad. Omställningen ger oss möjligheten att skapa en bättre värld att leva i. En värld utan avgaser och smog, utan smutsig olja och kol, utan ödelagd natur och miljö. En hållbar, fossilfri och skönare värld där alla människor ges mer tid att leva och komma till sin rätt. Mer tid för varandra. 

Pontus Björkman 
Engagerad i Klimatvalet och Latin-amerikagrupperna