Replik. .

2017-06-22 19:00
”Vi i Vänsterpartiet har flera åtgärder som syftar till att stegvis göra just detta, men vi har inte så mycket makt i Örebro kommun. Det har Kristdemokraterna.” Bild: Claudio Bresciani/TT
”Vi i Vänsterpartiet har flera åtgärder som syftar till att stegvis göra just detta, men vi har inte så mycket makt i Örebro kommun. Det har Kristdemokraterna.”

Vad har KD gjort för att barn ska få mer tid med sina vuxna?

ETC Örebro #24 berättade Kristdemokraterna vad de menar med ”barns rätt till ledighet från förskolan’”. Men Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Cecilia Lönn Elgstrand (V) vill fortfarande veta vilka åtgärder som den politiska ledningen ska ta till för att ge barn mer tid ihop med sina vuxna? 

Självklart känner Marie Magnusson (KD) till förskolans pedagogiska uppdrag och hon har ett barnperspektiv för ögonen i arbetet som ordförande i förskolenämnden. Det har jag också i mitt uppdrag som förskole- och skolpolitiker för Vänsterpartiet i Örebro. Jag och mitt parti är också pådrivande i arbetet om att anta barnkonventionen som svensk lag. Det är därför som jag har lyssnat när Kristdemokraterna gång på gång har gjort utspel om ”barns rätt till ledigt” från förskolan. Och det är därför som jag är så intresserad av vad Kristdemokraterna som styrande parti har gjort för att se till att barn ska få mer tid med sina vuxna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Problemet är inte viljan att barn ska få vara lediga från den pedagogiska förskoleverksamheten några sammanhängande veckor under året. Det vill jag och Vänsterpartiet också. Men eftersom ett barn oftast lever tillsammans med en eller flera vuxna som måste försörja sig och barnet krävs åtgärder som gör att de vuxna har råd och möjlighet att vara lediga.

Och här har jag och Vänsterpartiet även ett jämställdhetsperspektiv med oss där vi ser att många av dem som har otrygga jobb och inte har rätt till betald semester är ensamstående kvinnor. Det är just deras barn som i sin tur inte heller får ledigt. 

Att tala om barns rätt till ledighet men inte koppla det till några åtgärder leder ingenstans, utan det riskerar bara att skuldbelägga vuxna (ofta kvinnor) som försöker försörja sig och sina barn. Något de gör trots otrygga anställningar eller studier. 

Att ha politiskt ansvar i en kommun handlar nämligen inte om retorik. Det handlar om att förändra saker på riktigt. I min debattartikel drar jag inga slutsatser eller söker konflikt, som Marie Magnusson (KD) skriver, utan jag undrar vilka åtgärder Kristdemokraterna tänker vidta. Tänker Kristdemokraterna ta bort de otrygga jobben i Örebro kommun? Tänker de ersätta vikariat med trygga jobb där alla har rätt till betald semester på sommaren?

Vi i Vänsterpartiet har flera åtgärder som syftar till att stegvis göra just detta, men vi har inte så mycket makt i Örebro kommun. Det har Kristdemokraterna.

Marie Magnusson (KD) skriver att hon vill ha dialog. Och det är ju precis därför jag ställer frågor till henne. Problemet är bara att jag inte får några svar. 

Cecilia Lönn Elgstrand 
Skolpolitisk talesperson (V) Örebro