Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Vem tar ansvar för ­kontanthanteringen?

”När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framför allt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer bosatta på landsbygden”, skriver debattörerna från PRO.
”När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framför allt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer bosatta på landsbygden”, skriver debattörerna från PRO. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Örebro.

Få banker i länet hanterar kontanter och förtroendevalda inom PRO tvingas förvara pengar hemma från exempelvis kaffe- och lotteriförsäljning. Nu vill föreningen se konstruktiva förslag på en lösning.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Betaltjänstutredningen har lämnat ett delbetänkande till finansmarknadsminister Per Bolund. Ett av utredningens uppdrag var att titta på tillgången till kontanter. PRO har sett fram emot konstruktiva förslag för att garantera en tryggad kontantförsörjning. Men våra förhoppningar infrias inte.

PRO Örebro län har gjort en liten kartläggning av vilka banker i länet som hanterar kontanter. Det är Bergslagens och Lekebergs Sparbanks samtliga kontor och Handelsbanken som har något enstaka kontor. Men det gäller bara för den som har ett konto i dessa banker. Forex bank hanterar kontanter även för de som inte har ett konto. Dock mot en avgift varje gång man skall sätta in pengar på ett konto i annan bank. Det finns även några få insättningsautomater. Utöver detta finns det några små butiker som är anslutna till Kassagirot där man kan göra de flesta bankärenden, men uttag av kontanter medges bara om det finns tillräckligt med kontanter aktuell dag. Även här tas det ur en avgift varje gång. 

Ett exempel på vad det innebär för nackdelar är när Handelsbanken i Finnerödja, som hanterade kontanter, beslöt att lägga ner sitt kontor. 

För att inte behöva ha kontanter i hemmet så måste kassörerna i PRO Finnerödja-Tived och andra föreningar åka 1,5 mil till butiken i Laxå för att sätta in pengar i den butik som är ansluten till Kassagirot. För detta får föreningarna betala 39 kronor för varje insättning. Till det kommer också kostnaden för resan. För Örebro län är slutsatsen att;

Bor man inte i närheten och har ett konto i någon av de banker som hanterar kontanter, måste man för det första betala avgifter och för det andra resa för att bli av med kontanterna.  

 

Betaltjänstutredningen konstaterar att avvecklingen av kontanter medför problem för ”vissa grupper och i vissa begränsade geografiska områden” och att ”de lagstiftningsåtgärder som skulle kunna komma i fråga för att tillgodose det kvarvarande behovet av kontanter inte står i proportion till problemens omfattning”. Vi blir både förvånade och bestörta över den slutsatsen.

Frågan om kontanthanteringen är viktig för våra medlemmar men också för PRO som organisation. I dag tvingas förtroendevalda inom PRO förvara pengar hemma från exempelvis kaffe- och lotteriförsäljning vilket innebär en säkerhetsrisk. Och vi är inte ensamma. Hela Föreningssverige har samma problem.

Många äldre använder gärna digitala betallösningar och PRO utbildar medlemmar i både data och mobiltelefoni med stor framgång. Men övergången till ett kontantlöst samhälle måste omfatta alla. I dag måste du ha bankkort, mobiltelefon eller internet för så basala funktioner som ett toalettbesök eller biljetter till buss- och tågresor. När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framför allt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer bosatta på landsbygden.

PRO har sett fram emot konstruktiva förslag från utredningen för att garantera en tryggad kontantförsörjning. Nu sätter vi i stället vårt hopp till regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund; situationen måste lösas. Ingen får utestängas från samhället!

 

Ämnen i artikeln