Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Vi ska garantera en god vård också i framtiden

Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

ETC Örebro.

Pengarna till vården minskar inte, tvärtom. Och en jämlik och jämställd välfärd är en av grundbultarna i Region Örebro läns verksamhet, skriver Marie-Louise Forsberg-Fransson som svar till Vårdförbundets debatt i ETC Örebro # 2.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

I en debattartikel framhåller Åsa Mörner, styrelseordförande i Vårdförbundet avdelning Örebro, att behovet av vård har ökat drastiskt och att vi behöver mycket mer resurser till vården under 2016. Jag delar synpunkten att vårdbehovet ökar och välkomnar en debatt. Här vill jag ta tillfället i akt att ge några exempel på satsningar vi genomför i Region Örebro län.

Det är inte så att pengarna till vården minskar, tvärtom. I Region Örebro län tillför vi liksom tidigare år pengar; i år 285 miljoner kronor, vilket dels innebär full kompensation för pris- och löneuppräkningar enligt SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och dels över 100 nya miljoner kronor till hälso- och sjukvården. Men kostnaderna för vården ökar i vår region precis som i landet i övrigt, så det är en utmaning att både utveckla vården för patienterna och att bygga och behålla goda arbetsplatser.

En av grundbultarna i Region Örebro läns verksamhet är en jämlik och jämställd välfärd för våra länsinvånare. År 2016 avstår vi därför från att höja patientavgifterna i vården, vi gör mammografin avgiftsfri och vi bygger ut våra e-tjänster. Vi ska samtidigt vara en god arbetsgivare som erbjuder arbetsplatser där våra medarbetare trivs, stannar kvar och utvecklas. Med det i åtanke utvecklar vi framtidens vårdavdelning. Det är ett projekt som ska effektivisera vårdarbetet genom att personalen arbetar i mindre vårdteam och håller patienterna engagerade och delaktiga i vården.

En annan åtgärd för att förbättra arbetsmiljön är att de anställda inom slutenvårdspsykiatrin på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, nu arbetar 34 timmar per vecka med bibehållen heltidslön. Det är en satsning som görs för att utveckla bättre arbetsförhållanden i en ansträngd vårdmiljö.

Inom området kompetensförsörjning erbjuder vi sjuksköterskor att vidareutbilda sig med bibehållen lön. Region Örebro län har också skapat utrymme för att anställa fler ST-läkare inom bland annat allmänmedicin.

I projektet ”En kortare väg in” arbetar vi för att ta tillvara på den resurs som asylsökande med utländsk vårdutbildning utgör. Projektet ska snabba på vägen till svensk legitimation genom praktikplatser och språkträning.

För omhändertagandet av asylsökande med vårdbehov har vi förstärkt organisationen med 16 nya tjänster som fördelas i länet. Här har vi också möjlighet att utnyttja organisationens styrka genom att omfördela resurser så att vi använder dem på bästa sätt.

Kostnaderna för vård ökar i vår region, liksom i övriga landsting och regioner. För att kunna garantera en god vård också i framtiden måste vi ha en budget i balans, och därför måste vi komma till rätta med de kostnadsökningar utöver budget som vi ser inom vår organisation. Därför håller vi på att ta fram en handlingsplan för hur vi ska minska våra utgifter. 

Avslutningsvis vill jag passa på att bjuda in till fortsatt dialog. Låt oss politiker, tjänstemän och fackliga företrädare tillsammans utveckla former för att diskutera förbättringar i vården, som också ger arbetsplatser där våra medarbetare trivs, stannar kvar samt utvecklar både sig själva och verksamheten.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00