Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: (V)i vill ha mer ungdomsvård i Örebro

”Det viktigaste i det sociala arbetet riktat till ­ungdomar är att de får en bra vård och en ljus framtid”, skriver debattörerna.
”Det viktigaste i det sociala arbetet riktat till ­ungdomar är att de får en bra vård och en ljus framtid”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Örebro.

Det behövs fler HVB-platser på hemmaplan för Örebroungdomar. Det skulle kunna ge en bättre vård och samtidigt minska belastningen på socialtjänsten, skriver vänsterpartisterna Martha Wicklund och Barbara Komnik (V).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Varje dag vistas 15 ungdomar från Örebro på HVB-hem i kommunen och 35 på hem i olika delar av Sverige. Nu talar vi inte om den typen av hem där ensamkommande flyktingbarn och ungdomar placeras, utan om den ordinarie ungdomsvården.

Det är stora summor av socialnämndernas budget som läggs på externa placeringar och det var dessa kostnader som var anledningen till att budgeten inte var i balans under 2015. Det i sin tur har gått ut över myndighetsavdelningen. Där personalförstärkningar som borde ha gjorts i takt med att ärendemängden ökat, inte har genomförts.

Viktigare än den ekonomiska aspekten är dock att vården är bra. 

Nackdelen med de externa boendeplaceringarna är att det är svårare att ha insyn i vilken vård ungdomarna får, att det tar tid för socialsekreterarna att åka på besök och att det ibland inte blir så bra när ungdomarna kommer tillbaka hem till ursprungsmiljön. För vissa av individerna kan det vara bra att komma bort från sitt vanliga sammanhang under behandling. Men för flertalet finns fördelar med att få vård nära en miljö som sannolikt kommer att vara hemmiljön efter behandlingen. 

Med lokala boendeplaceringar kan vi säkerställa att kontakter och relationer behålls in i eftervården.

När merparten av placeringarna, som i dag, är på boenden på annan ort är det svårt att ha insyn och kunna säkerställa att kvalitén och omsorgen motsvarar förväntningarna. Och det är svårt att veta vilken verkan den har för individen.

Därför föreslår vi i Vänsterpartiet att det ska utredas vilka insatser som behövs när det gäller förebyggande arbete och öppenvård och att det undersöks på vilket sätt vi kan öka interna HVB-platser och minska externa placeringar. Det finns alltså flera anledningar till varför detta behövs. Det handlar om att skaffa bättre kontroll på socialnämndernas ekonomi, se till att vi behåller kompetens och personal på socialkontoret och att socialsekreterarna hinner med sitt jobb. Men vårt förslag handlar naturligtvis i första hand om kvalité för ungdomen som får vården.

Vi har i dag kompetens och behandlande personal på två välfungerande kommunala HVB-hem. Dem bör vi använda för att utveckla fler vårdplatser i egen regi.

Naturligtvis är det viktigaste i det sociala arbetet riktat till ungdomar att de får en bra vård och en ljus framtid. Med fler HVB-platser här hemma i Örebro tror vi att vi har större chans att ge dem det.

Ämnen i artikeln