Reportage.

2017-02-21 08:04
  • Vita husets pressekreterare, Sean Spicer.  Bild: Evan Vucci/TT
    Vita husets pressekreterare, Sean Spicer.
  • Uttrycket myntades av Kellyanne Conway, rådgivare till president Trump, här på väg till fest. Bild: Evan Vucci/TT
    Uttrycket myntades av Kellyanne Conway, rådgivare till president Trump, här på väg till fest.
  • En vanlig alternativ fakta är att vikingarna hade horn på sina hjälmar. Bild: Lalo Villar/TT
    En vanlig alternativ fakta är att vikingarna hade horn på sina hjälmar.

Alternativa fakta på Klubb Bubbla

Det nya begreppet ”alternativa fakta” får en hel kväll i Klubb Bubblas regi. Estradpoesin får ge vika för faktarabblande och alternativa sanningar.

"Man kan ha oerhört stor nytta av alternativa fakta. Allt som talar mot en kan snabbt vändas till en ens fördel", säger Michael Horvath, estradpoet.

Det är Donald Trump och hans rådgivare Kellyanne Conways uttryck, som nu inspirerar estradpoeter i Örebro till en kväll där objektiv fakta får stå tillbaka för alternativa fakta. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Enligt objektiv fakta går det inte att avgöra vem som är den bästa poeten. Men enligt alternativa fakta så kan man säga att jag är den bästa poeten någonsin, säger Michael Horvath, estradpoet. 

Med alternativa fakta kan en 38-årig man som känner att han har uträttat för lite i livet enkelt byta till en mer fördelaktig ålder. 

– Enligt alternativa fakta kan jag lika gärna vara 33 år och ha hunnit med oerhört mycket mer i mitt liv, säger Michael Horvath.

Det finns självklart en viss risk att människor blandar ihop objektiv fakta med alternativa fakta, men Michael Horvath tycker att det är värt risken. 

– Vårt självförtroende har ökat enormt mycket nu när vi vet att vi har rätt hela tiden. Det säger något om publiktrycket att vi nu expanderar med 140 000 sittplatser, säger Michael Horvath. 

Gamla anor

Trots att begreppet alternativa fakta är nytt så finns det många klassiker inom genren. Ett exempel som Michael Horvath nämner härstammar från kolonialtiden.

– Då hävdade man att det bara var mörkhyade som härstammade från aporna och de vita människorna härstammade från Gud. Det är ett klassiskt exempel på alternativa fakta, ett mer modernt exempel är att klimatförändringarna bara är vanligt väder och ingenting som människan kan påverka, säger Michael Horvath.

Ny mening

Att använda alternativa fakta i stället för objektiva fakta är helt enkelt ett sätt att slippa oroa sig för orättvisor, miljöförstörelse och rasism. Och i stället sprida glädje och lycka. 

– Om man använder objektiv fakta kan man bli sårad av ett ord som dum. Med alternativ fakta kan man ge ordet en ny betydelse som exempelvis snäll. Då blir man ju glad när någon kallar en för dum, säger Michael Horvath.

Ett begrepp som ”PK-eliten” har i och med den alternativa faktan ändrat betydelse. Nu betyder det ”fantastisk person som gör allting rätt”.

– Det är också fantastiskt lätt att skapa dikter så fort man upptäcker hur bra det är med alternativa fakta, säger Michael Horvath.

Fast några dikter ska ju givetvis inte läsas den 28 februari. 

– Nej, det blir enbart faktaredogörelser hela kvällen. Det kan även bli tid för sällskapsspelet Rappakalja, där deltagarna kommer att hitta nya betydelser av ord, säger han. 

Två estradpoeter, Olivia Bergendal och Anton Höber kommer att delta under kvällen. 

– Men enligt alternativa fakta är Olivia Bergendal egentligen ett jazzinstrument och Anton Höber är en hel pub ifrån Skottland, berättar Michael Horvath.

Enligt objektiv fakta kommer den lokala artisten Ina Knutsson att spela under kvällen, lika troligt enligt alternativa fakta är att den internationellt kända Polarprisvinnaren Ina Knutsson kommer att uppträda. 

– Det kan givetvis hända att hon har helt andra alternativa fakta än de jag presenterar, men det hindrar ju inte att det är jag som har rätt, säger Michael Horvath.   

Objektiva fakta

Den 28 februari handlar Klubb Bubbla om ”Alternativa fakta”. 

Det börjar kl 19.00 på Nya China 

Medverkande: Olivia Bergdahl, Anton Höber, Ina Knutsson och programledare Michael Horvath. 

Alternativa fakta

Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway använde uttrycket då hon försvarade ett falskt påstående från pressekreteraren Sean Spicer. Spicer påstod att det aldrig någonsin hade varit så många som hade sett en presidentinstallation, som den då Trump tillträdde på sin post. Men bilder visade att uttalandet var en lögn, då försvarade Kellyanne Conway uttalandet med att Sean Spicer, hade gett åhörarna ”alternativa fakta”.

Exempel på alternativa fakta:

Det fanns ingen evolution, utan mannen skapades av Gud, kvinnan av mannens revben.

Jorden är platt som en pannkaka.

Om man gräver ett hål genom jorden kommer man till Kina. 

Man kan inte bada när man har ätit, då får man kramp.

Vikingars hjälmar hade horn.

Vaccin orsakar autism hos barn.