Nyheter.

2017-02-17 05:27
Resande ungdomar. Endast en tusenlapp får lov att blir kvar som avgift för studieresor utomlands på gymnasiet. Bild: Gorm Kallestad/TT
Resande ungdomar. Endast en tusenlapp får lov att blir kvar som avgift för studieresor utomlands på gymnasiet.

Avgiftsfritt – även för gymnasiet

En enda avgift får vara kvar. Annars ska även gymnasieskolan i Örebro vara helt avgiftsfri lovar ordföranden i gymnasienämnden. 

"Vi vet hur viktigt det är med en gymnasieutbildning för att få ett arbete. Då ska inte familjens ekonomi stänga några dörrar", säger Elisabeth Malmqvist (C), ordförande i gymnasienämnden.

Även gymnasieskolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag konstaterar majoriteten i årets budget. Och precis som de övriga skolformerna ska gymnasieskolan därför arbeta för att minska barnfattigdomen och kompensera barns ojämlika uppväxtvillkor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Alla ska ha möjlighet att gå gymnasiet. Det är oerhört viktigt att ha en gymnasieutbildning för att kunna få jobb i dag, och då är det viktigt att vi inte stänger några dörrar för eleverna. Föräldrarnas ekonomi ska inte påverka elevernas chanser till utbildning, säger Elisabeth Malmqvist (C), ordförande i gymnasienämnden. 

Beslut ska inte behövas

Än så länge finns inget beslut att gymnasieskolan ska vara kostnadsfri, men det ska enligt Elisabeth Malmqvist inte behövas.

– Det har gjorts en utredning av tjänstemännen som ska tas upp av nämnden i vår. Men enligt den så förekommer inga avgifter i dag, förutom till studieresor utomlands, och därför behöver vi inte besluta om att ta bort några avgifter. Nämnden kommer att informeras mer om utredningen under våren, säger hon. 

Det undantag som nämns i rapporten handlar om en egenavgift på 1 000 kronor för studieresor utomlands. Och det är en avgift som kommer att vara kvar.

– Den avgiften får vara kvar för att möjliggöra för fler att komma
i väg på resor. Men annars får inga avgifter tas ut och det får inte ställas några krav på inköp av till exempel idrottsutrustning, säger hon.

Relaterade artiklar