Nyheter.

2015-01-23 19:59
Bekymrad. ”Någon övertygar våra barn om giftiga, extrema ideologier och vi vet inte vad vi ska göra”, säger Mahdi Warsama som är vän till de båda döda örebroarnas familjer. Bild: Åsa Wilson
Bekymrad. ”Någon övertygar våra barn om giftiga, extrema ideologier och vi vet inte vad vi ska göra”, säger Mahdi Warsama som är vän till de båda döda örebroarnas familjer.

"IS betalar stora pengar för rekryteringen av soldater"

Förra veckan nåddes två familjer i Örebro av dödsbud från Irak, de två första svenska dödsfallen i Islamiska Statens krig. En 23-åring och en 24-åring har omkommit i strider, troligen träffade av amerikanska drönare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Örebro har familjerna hållit sorgevaka över två förlorade söner. Samtidigt försöker alla förstå. Varför reser ungdomar från Sverige till ett blodigt krig i Mellanöstern?

Vänner till familjen berättar om två unga män som hoppade av skolan, hamnade utanför arbetsmarknaden och till slut anslöt sig till ISIS terrorarmé.

– Familjerna känner sig maktlösa. Någon övertygar våra barn om giftiga, extrema ideologier och vi vet inte vad vi ska göra, säger Mahdi Warsama som är ordförande i föreningen Afrikas Horn där de båda döda örebroarnas familjer är medlemmar.

”De var inte alls radikala”

Den omkomne 23-åringen föddes i Örebro. 24-åringen var bara några år gammal när han kom hit. Båda växte upp Vivalla. Jämnåriga i området beskriver dem som vanliga, lugna killar som spelade fotboll och hängde på fritidsgården. Mahdi Warsama har varit vän med båda familjerna sedan sönerna var småpojkar.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att de skulle bli extremister. De var inte alls radikala när de gick i skolan. De var som vilka svenska tonåringar som helst, som spelade fotboll och festade. De var öppna människor som hade alla sorters kompisar, kristna, muslimer, alla, säger Mahdi Warsama.

De två männens familjer är praktiserande muslimer, men inte militanta. Föräldrarna flydde från inbördeskrigets Somalia och slog sig ner i Örebro i början av 90-talet. De båda männens pappor arbetar som busschaufförer.
– De är fantastiska föräldrar som bryr sig om sina barn, säger Mahdi Warsama.

Hoppade av skolan

Båda männen fick tidigt svårt i skolan. En av dem hoppade av redan i högstadiet, den andra efter ett misslyckat år på gymnasiet. Sedan följde flera försök att läsa upp betyg och ta sig igenom yrkesutbildningar. 23-åringen hade just hoppat av en utbildning för mekaniker när han reste till Mellanöstern. Långa perioder gick de sysslolösa.

Mahdi Warsama menar att de allra flesta som ansluter sig till ISIS har sociala problem. 

– Det är samma riskgrupper som hamnar i kriminalitet och drogmissbruk. Vi måste göra någonting åt arbetslöshet, kriminalitet och droger. Det finns så många desperata ungdomar. Det är kriminella, osynliga nätverk som rekryterar. De finns överallt, på sociala medier och här omkring oss, säger han.

Fick resorna betalda

Minst fem unga män från Vivalla har anslutit sig till IS armé.

– De här killarna får en massa löften, löften om ett liv i paradiset och löften om ett bättre liv här, ett liv med högre status, säger Safak Celepli som arbetar med barn och ungdomar i området. 

Att rekrytering av soldater till ISIS krig omsätter stora pengar är det ingen i Vivalla som tvivlar på. Flera unga män har redan gjort ett antal resor fram och tillbaka till Syrien och Irak. De två stupade örebroarna hade redan gjort en resa till Syrien, kommit tillbaka till Örebro och rest ner igen. Det är resor som de inte har kunnat betala för själva.

– ISIS betalar mycket för att få soldater. De som reser får betalt varje gång de åker ner, kanske 100 000 kronor. Men jag tror att de som rekryterar stoppar ännu mer pengar i fickan, säger en man som kände de omkomna männen. 

ISIS svenska soldater

• ISIS eller Islamiska Staten är en militant sunnimuslimsk grupp som kämpar för att upprätta en strikt islamistisk stat i Syrien och Irak.

• Enligt Säpo finns 130 kända fall av svenskar som har anslutit sig till Islamiska statens armé. Sannolikt finns ytterligare många fall som polisen inte känner till.

• Under 2013 kom de första larmen från familjer i Sverige som berättade att deras söner hade värvats av styrkor i inbördeskriget i Syrien. 

• USA-ledda styrkor genomför just nu flygattacker mot ISIS i Syrien och Irak.