Nyheter.

2017-09-08 06:00
  • Förra året blev 2 000 nya lägenheter klara, i år kommer lika många till ut på marknaden. Samtidigt är tusentals andra bostäder planerade på olika ställen i Örebro.  Bild: Slättö Förvaltning AB och arkitektkontoret C.F. Møller Sverige AB
    Förra året blev 2 000 nya lägenheter klara, i år kommer lika många till ut på marknaden. Samtidigt är tusentals andra bostäder planerade på olika ställen i Örebro.
  • Brf Gripen byggs i södra Ladugårdsängen, ett område som ska rymma flera tusen nya bostäder. Bild: Svensk fastighetsförmedling
    Brf Gripen byggs i södra Ladugårdsängen, ett område som ska rymma flera tusen nya bostäder.

Bostadsbristen över i Örebro – fast inte för alla

Det finns inte längre någon bostads­brist för den som har råd att betala 10 000 kronor eller mer för en trea. Det finns ett stort utbud av bostadsrätter och kön till nybyggda hyresrätter är rekordkort. Samtidigt saknas bostäder för andra grupper.

”Det ligger i investerarnas intressen att börja vända sig till nya grupper”, säger Pernilla Seger, etableringsansvarig på Örebro kommun.

 

Förra året slog Örebro rekord i antalet nybyggda bostäder med 2 000 nya lägenheter. I år väntas lika många till bli klara.

Men nu börjar det bli trögt att sälja de nyproducerade lägenheterna. Under de senaste månaderna har bostadsrättspriserna gått ner med tio procent och mäklare som ETC Örebro har talat med berättar att nya lägenheter tar längre tid att sälja än tidigare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Allt säljs men vi får jobba mer för att få spekulanter. De är medvetna om att utbudet är större och att det finns mer att välja på, säger Andreas Getzman som är nyproduktionsansvarig på Fastighetsbyrån i Örebro.

Avgiftsfritt i sex månader

Nyligen sänktes priset på en av de nyproducerade lägenheterna som Fastighetsbyrån säljer på Karlsdals­allén. Och köpare som väljer en bostadsrätt i en annan del av stan, i södra Bettorp, erbjuds sex månaders avgiftsfritt boende.

– Det är alltid byggherren eller säljaren som korrigerar priset och det är en hård konkurrens om spekulanterna. Att satsa på avgiftsfritt var ett sätt att öka intresset för projektet, och det fungerade eftersom många hörde av sig, säger Andreas Getzman.

Antonio Yuksel på Svensk fastighetsförmedling har än så länge inte behövt sänka priset, men han menar att mängden lägenheter som är ute just nu påverkar marknaden.

– Många byggen har blivit klara 2016 och 2017 och det ligger ute många fler bostadsrätter än vanligt. Jag gissar att det handlar om 80–100 fler än samma tid förra året, säger han.

Det innebär att det tar längre tid att sälja lägenheterna. Och att fler lägenheter säljs för utgångsbudet.

– Förut gick lägenheterna upp mycket i pris vid budgivningar, 2015 kunde de gå upp från 1,5 miljoner till 1,9 miljoner i budgivningen. Nu lägger vi ut lägenheter för 1,9 miljoner och då blir det ofta slutpriset. Få lägenheter säljs under det begärda priset, men de springer inte iväg i budgivningen, säger Antonio Yuksel.

Avvaktar med nya projekt

På hyresmarknaden märks samma tendenser.

– Vi märker av att behovet av nyproduktion är mättat. Det är inte lika lätt att hyra ut nyproducerade lägenheter, säger Harriet Arnold som är kommunikationsansvarig på Öbo.

Det innebär att Öbo slår av på byggtakten.

– Vi avvaktar med att sätta igång nya projekt. Alla kan inte rusa på i samma takt. Vi har nyproduktioner på gång men vi tittar ett varv extra om vi ska köra igång eller vänta, säger hon.

Elisabeth Edewald som är uthyrningschef på Öbo menar att det fortfarande finns förutfattade meningar om att det inte går att få en lägenhet hos Öbo, men det är fel.

– Vi har långa köer på vissa objekt, men till de nyproducerade lägenheterna är det nästan ingen kötid alls, säger hon.

Och vissa av de nybyggda lägenheterna tar dessutom lång tid att hyra ut.

– Det finns gott om människor som behöver någonstans att bo, men de betalar hellre 6 500 kronor än 10 500 kronor för en bostad. Och då är de nya lägenheterna inte något för dem. Oavsett om man köper en trea och betalar lån och avgift eller om man hyr en trea så kostar det runt 10 000 kronor, och frågan är hur många som kan betala den hyran månad efter månad? säger Elisabeth Edewald.

Inför hyresrabatter

För att möta dem som inte har råd med nybyggda lägenheter jobbar Öbo nu med hyresrabatter i flera hus. Och Örebro kommun har samtidigt inlett ett pilotprojekt med Botrygg som ska bygga hus där några av lägenheterna ska bli hyreslägenheter med låg hyra och andra lägenheter ska säljas som bostadsrätter.

– Om det faller väl ut kan det bli fler liknande projekt och på sikt vill vi se fler boenden i Örebro som fler kan efterfråga, säger Pernilla Seger, som är etableringsansvarig på Örebro kommun.

För trots att mängder av lägenheter nu finns på marknaden, så innebär det inte att alla har någonstans att bo.

– De som har byggt hus i Örebro har hittills främst vänt sig till ett visst kundsegment. Men nu behöver vi tillfredsställa andra grupper som efterfrågar ett boende och det ligger i investerarnas intressen att börja vända sig till nya grupper, säger Pernilla Seger.