Reportage.

2017-01-31 05:57
  • Bild: Nina Hellström
  • Barbro Sartz är på väg ner i vaken, medan Karin Malmqvist-Jansson och Anita Jansson småpratar på bryggan efter doppet. Bild: Nina Hellström
    Barbro Sartz är på väg ner i vaken, medan Karin Malmqvist-Jansson och Anita Jansson småpratar på bryggan efter doppet.
  • Elsa Mattsson är för dagen den yngsta dopparen. Bild: Nina Hellström
    Elsa Mattsson är för dagen den yngsta dopparen.
  • Det är kallt i vattnet. Margareta Widell vänjer sig vid kylan i vaken. Bild: Nina Hellström
    Det är kallt i vattnet. Margareta Widell vänjer sig vid kylan i vaken.

Det bästa är korta avrivare

Uppfattningarna om vinterbadandets hälsoamma effekter är blandade. Gemene man är tveksamma, forskare tycks se fördelar. Men vinterbadarna i Askersund är övertygade. "Man blir friskare av att vinterbada", säger Marita Mattsson.

Omkring 15 personer har denna snöiga vinterdag tagit sig ut till Anders Hammerviks brygga i Djupviken, väster om Askersund. Alla påpälsade i mössa och varma kläder, för det blåser kallt utifrån Vättern. De flesta av oss skulle knappast kunna tänka sig att bada denna frostiga vinterdag. Men det är just vad gruppen tänker göra. 

– Det här ska bli jätteskönt, en fin upplevelse som fler borde prova på, ropar Gunilla Ekberg, som är en van vinterbadare.

Det är minusgrader och snön ligger tät, dignande från hustak och den omgivande skogens träd. Anders Hammervik har plogat upp en parkering vid sin lada och vägen ner till sjön. Och han har lagt ut mattor på bryggan och virat in stegpinnarna med frottéhanddukar. Vid båthuset svidar gruppen om. Alla har förutsett omklädningens besvär och har baddräkter på under vinterkläderna. 

Sågar upp en vak

Isen i Djupviken ligger fast, en decimeter tjock. Av den anledningen har några i gruppen förberett badet genom att såga upp en vak.  

– Man borrar upp fyra hål i en fyrkant och sågar upp hålet för hand med en timmersåg. Motorsåg ska man undvika, det ger olja på vattnet, säger Anna Karlén.

Termometern som har frusit fast i isen visar noll grader i vattnet, precis lagom för vana vinterbadare. Snart blir det kö till stegen. Värmande badrockar läggs åt sidan, bara mössan behålls på vid nedstigningen. Här är det ingen som räknar till tre innan de vågar doppa sig. 

Första badet går snabbt för att få igång blodcirkulationen, i andra omgången ger man sig något längre tid. 

– Det bästa är korta avrivare, ingen av oss tar några utdragna simturer. Hellre flera snabba dopp, säger Marita Mattsson. 

"Det är en kick"

För några i gruppen är det första gången de vinterbadar. Karin Jansson är här för första gången. Mentalt förberedd på det värsta och tofflorna på ända fram till stegen. Men efter baden är tveksamheten bortblåst. 

– Jamen det här var ju jättekul, det här kommer jag att fortsätta med, säger hon. 

Åsikterna är delade om vinterbadandets hälsobringande effekter. Studier visar att kalla dopp frigör ett fyrverkeri av endorfiner i kroppen. 

– Det är en kick. Man blir väldigt varm efteråt, blodet rinner fortare i ådrorna och stressen rinner liksom av en. Jag skulle vilja säga att man blir lite hög av vinterbad, säger Marita Mattsson

Människor med hjärtproblem bör kanske ta det varligt med vinterbad. Men vill man tro forskarna kan vinterbad minska både spänningar, trötthet och dåligt minne, lindra reumatism, fibromyalgi och astma samt motverka stress och dämpa lättare depressioner. Badgruppen i Djupviken kan i alla fall bara vittna om välbefinnande, att de känner sig både piggare och gladare efteråt. 

– Det känns som man blir 20 år yngre, skrattar Anna Karlén.

Även om gruppen i Askersund nu är drygt 20 vinterbadare, så har man inte bildat förening. Sådana finns det annars gott om, både i inlandet och runt Sveriges kuster. En del med egna kallbadhus. Till de mer namnkunniga hör Ribergsborgsbadet i Malmö, kallbadhusen i Varberg och Strömstad. Vinterbadarna i Askersund vill gärna se något liknande på hemmaplan. 

– Vi har ställt ett medborgarförslag till kommunen om att möjliggöra för ett åretruntbad i Askersund. Gärna med badstege, långbänk, plank och isvak som hålls öppen alla helgdagar. Det tror vi både kommer att locka hit folk och bidra till folkhälsan i kommunen.

"En underbar naturupplevelse"

Bastun vid bryggan är uppvärmd och några av badarna passar på att värma sina kalla fötter. Ute skingras molnen och solen tittar fram.

– Vinterbad är inte bara kalla dopp, det en underbar naturupplevelse också. Att höra isen sjunga, se snön falla och känna doften av gnistrande kyla, avslutar Marita Mattsson.