Nyheter.

2017-08-27 21:00
Bild: Christoph Schmidt/AP/TT

Dieselbilar kan förbjudas i centrala Örebro

En majoritet av Örebros lokala politiker vill införa miljözoner för att minska luftföroreningarna. Det skulle betyda att diesel- och bensinbilar på sikt förbjuds i innerstan.

 

Transportstyrelsen vill göra det möjligt för landets kommuner att införa miljözoner för att minska luftföroreningarna. De vill införa två nya typer av miljözoner i städerna för lätta fordon. Förslagen skulle innebära en tystare trafik och en renare luft i städerna, då en del av dagens personbilar inte skulle få köras överallt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Olika miljözoner

I miljözon två skulle bara fordon som drivs med diesel som uppfyller de strängare kraven för Euro 6 att få köra, tillsammans med fordon som drivs med bensin, etanol eller gas som uppfyller kraven för Euro 5. Och i miljözon tre skulle kraven vara ännu strängare. Där skulle i princip bara el, vätgas eller elhybrider som uppfyller Euro 6 få köras.*

Kan bli olika kommunala regler

Om miljözonerna blir verklighet kommer det att innebära att många trafikanter behöver byta bil eller sluta resa med bil om de vill färdas i stadskärnor. Enligt förslaget är det lokala kommunala politiker som ska avgöra var zoner ska införas. Det betyder att det kan bli olika regler i olika delar av landet. När ETC Örebro frågar de lokala toppolitikerna hur de ställer sig till förslaget, är en majoritet positiv till miljözoner.

* Mer om klassificeringarna kan du läsa under rubriken avgaser på Transsportstyrelsens hemsida.

Läs vidare på nästa sida: Kommunalråd i Örebro om miljözoner