Reportage.

2017-07-26 07:52
  • Hon har ett stort engagemang, Sara Sjöborg Wik, vd för Myrina Invest. Just nu är det ­hennes satsning med LSS-­boendet Rasmusbyn i Torpa, norr om stan, som tar det mesta av ­hennes tid.  Bild: Maria Eremo
    Hon har ett stort engagemang, Sara Sjöborg Wik, vd för Myrina Invest. Just nu är det ­hennes satsning med LSS-­boendet Rasmusbyn i Torpa, norr om stan, som tar det mesta av ­hennes tid. 
  • Hästar är en stor del av Sara Sjöborg Wiks liv, här tillsammans med VM-­guldmedaljören Fire Fly med sin ryttare Christopher Burton. Bild: Privat
    Hästar är en stor del av Sara Sjöborg Wiks liv, här tillsammans med VM-­guldmedaljören Fire Fly med sin ryttare Christopher Burton.

Doldisen en av Sveriges största ­entreprenörer

Hon har ett stort behov av sin privata tid. Det kan förklara varför vi så sällan läser om Sara Sjöborg Wik i tidningen.

”Det är inte det att jag inte vill berätta om mig själv, men jag värnar om min fritid och umgås inte ofta med människor utanför familjen­ och de närmaste vännerna. Jag har inget behov av att synas och det har fungerat bra”, säger hon.

Sara Sjöborg Wik är vd för det familjeägda holdingbolaget Myrina Invest och hennes största roll är att stödja företagets fem dotterbolag. Förutom det är hon med i flera andra styrelser som påverkar oss örebroare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Utöver mitt arbete som vd är jag också engagerad i flera styrelse­uppdrag. Jag sitter med så länge jag känner att jag tillför något. Det brukar bli tre till sju år. Till exempel är jag med och utvecklar Gustavsvik­ och sitter i flera tillväxtbolags styrelser.

Sara Sjöborg Wik delar sin tid mellan Sverige och England där de två döttrarna bor och där merparten av hennes hästverksamhet finns. Ett av hennes dotterbolag har nämligen satsat på fälttävlan. Hästarna som hon är med och vidareutvecklar hoppas hon ska nå till VM och OS.

– Jag har alltid hållit på med ­hästar, men i dag brinner jag mer för själva djuret. Jag har blicken för det även om det i slutändan alltid blir en gissningslek, berättar hon.

Fann en annan väg

Sara Sjöborg Wik är uppvuxen i Lekhyttan och hon gick grund­skolan i Fjugesta. På gymnasiet valde hon humanistiskt program trots att läkare var drömmen.

– Jag ville slippa matten, jag vet inte hur jag tänkte. Sedan fick jag läsa in naturvetenskap, men kom inte in på läkarlinjen i Sverige. Däremot kom jag in i Tyskland. Fast jag var inte redo för att studera utomlands utan valde att gå den långa vägen och först utbilda mig till undersköterska, säger hon.

Men hon upptäckte ganska snabbt att arbetstiderna inte var något för henne, så hon tog jobb som ekonomi­assistent på en bank. I vuxen ålder valde hon sedan att läsa till jurist. Och det var när hon arbetade med affärsjuridik som hon kände att hon äntligen hade hittat hem.

– Jag hade bara fått vara råd­givare tidigare, men jag ville vara med och bestämma, säger hon med ett skratt.

Så när frågan kom om hon ville bli vd för familjeföretaget tog hon chansen.

– Barnen var små och jag förstod nog inte riktigt då vad jag gav mig in på. Då hade jag kanske aldrig tackat ja, men jag har ändå aldrig ångrat mig en sekund.

Örebro – en stad på uppgång

Hon har offrat en hel del, hon kan se det med facit i hand. Men med åren har Sara Sjöborg Wik också insett att man inte behöver göra allt själv. Under de senaste åren har Örebro utvecklats och i dag finns det ett starkt näringsliv.

– Här finns människor som vill vara med och utveckla staden. Örebro är tillräckligt stort för att rätt kompetens ska finnas, men lagom litet för att bo i. Dessutom är det geografiska läget perfekt. Det är ett annat ”go” i Örebro i dag med ett strålande universitet och vårt fantastiska Open Art. Vi måste få det konstnärliga också, inte bara ettor och nollor.

Vad hon själv har betytt för Örebro har hon aldrig riktigt reflekterat över.

– Jag har aldrig sett det så, men jag är engagerad och jag törs. Jag är med och skapar arbetstillfällen och jag har varit mentor åt många.

Fakta

Namn: Sara Sjöborg Wik

Ålder: 56 år

Bor: Örebro

Familj: Två döttrar, båda bor
i England.

Yrke: Entreprenör

Aktuell: Har startat Rasmusbyn, norr om Örebro. Ett LSS-boende för personer med högfungerande autism. Nyligen köpte Myrina Invest upp Örebroföretaget Delibake.

Tidigare: Har bland annat suttit i Örebro universitets styrelse, varit delägare i Örebro-Kuriren, suttit i näringslivsrådet, Handels­kammaren och Almi.

Planer i sommar: ”Jag åker till­sammans med familjen till Mallorca­ i några veckor, det gör vi alltid. Sedan blir det fälttävlansveckan första veckan i augusti. I år har jag tre veckors ­sommarsemester.”