Nyheter.

2017-10-20 06:00
”Har man rätt diagnos, tycker jag att fler skulle ha den här medicinen. För jag tror att medicinsk ­cannabis påverkar kroppen mycket mindre än många andra mer vanliga mediciner”, säger Hasse Arvidsson. Bild: Mirja Mattsson
”Har man rätt diagnos, tycker jag att fler skulle ha den här medicinen. För jag tror att medicinsk ­cannabis påverkar kroppen mycket mindre än många andra mer vanliga mediciner”, säger Hasse Arvidsson.

Dyrt med cannabis på recept

Patienter som har MS eller som har svåra nervsmärtor kan få medicinen Sativex utskriven. Det är en munhålesprej som innehåller cannabis. Men medicinen är dyr och ingår inte i högkostnadsskyddet

”Det är katastrof. Det kostar 4 700 kronor för två månader”, säger Hasse Arvidsson i Örebro, som är en av dem som har blivit av med sin smärta genom medicinen.

 

För örebroarna är Hasse Arvidsson kanske mest känd som gatuterapeuten som hjälper personer som lever med ett missbruk. Under de senaste åren har han varit inblandad i flera kontroversiella händelser. Till exempel har han haft ett eget sprututbytesprogram i sin husvagn och han har delat ut medicinen naloxon, som är ett botemedel mot akut överdos, till missbrukare.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men det som många inte känner till är att han under många år har levt med svår smärta.

– Jag har levt med värk i över 40 år, men nu är det över, säger Hasse Arvidsson.

Skadad i motorcykelolycka

Det var när han som 19-åring gjorde sin militärtjänstgöring som han körde han av vägen med en motorcykel. Han fick allvarliga skador och hamnade på sjukhus i över ett halvår.

– Lungorna sprack och jag blev förlamad i höger arm. Det var riktigt, riktigt illa, jag låg på intensiven i tre veckor. Därefter låg jag på sjukhus i sex månader, säger Hasse Arvidsson.

För att klara smärtan fick han mängder av mediciner under sjukhusvistelsen.

– Jag åt massor av piller. Värktabletter och lugnande mediciner. Jag mådde oerhört dåligt både fysiskt och psykiskt. Jag var ju bara 19 år och tänkte att det här klarar jag aldrig, säger han.

Åren efteråt var fyllda av droger. I dag tänker han att drogerna kanske på sätt och vis fick honom att överleva, även om han helst skulle vilja ha de åren ogjorda. I totalt 15 år levde han som missbrukare.

Nervsmärtorna är värst

Under den perioden var det inte värken efter olyckan som var värst, men när han sedan blev drogfri kom värken tillbaka.

– Jag klippte allt och slutade med alla droger, men när jag slutade fick jag kraftig värk i den förlamade armen. Det är nervsmärtor som skiljer sig ganska mycket från annan värk. Jag har även problem med ryggvärk eftersom jag belastar musklerna fel på grund av armen, berättar Hasse Arvidsson.

Genom åren har han ätit mängder av värktabletter, mellan tre och fyra varje dygn. Förutom det har han fått sjukgymnastik, elektriska stötar i armen och akupunktur.

– Jag har även tränat en del på gym och haft hjälp från smärtenheten, säger han.

Att han har jobbat hårt och fokuserat mest på andras välmående har också varit ett sätt att fly från smärtan.

– När man har ryggvärk kan man lägga sig på en spikmatta och må bättre av det, men nervsmärtor går inte att bli av med så lätt, de går inte att kontrollera, säger han.

Att det finns alternativa mediciner mot nervsmärtor hade han inte tänkt på förrän under en resa till Amsterdam. Där blev han erbjuden ett bloss på en marijuanacigarett.

– Jag tog ett bloss, men bara pyttelite. Eftersom jag har varit drogfri i 33 år känner jag mig trygg med det och jag vill fortsätta vara drogfri. Jag var inte ute efter att bli påverkad, säger han.

Fast även om det inte blev något rus av blosset märkte han av en helt annan effekt av den lilla mängden rök som han fick i sig. Han slapp ta en värktablett för nervsmärtor den kvällen. När han reste hem börjande han fundera över om medicinsk cannabis skulle kunna vara ett alternativ för honom. Hasse Arvidsson tog kontakt med sin läkare och denne skrev ut Sativex.

–Det är en sprej som jag sprejar i munnen några gånger per dag, säger han.

Och medicinen har förändrat livet.

– Det är det bästa som har hänt mig sedan jag fick min första lägenhet. Jag känner sällan nervsmärtorna längre. Det gör mig gladare och mer avslappnad i musklerna. Jag känner mig också lugnare i sinnet. Jag tror att människor runt omkring mig märker att jag mår bättre. Jag känner inte i närheten av någon slags drogpåverkan av medicinen, däremot har jag fått aptiten tillbaka och en bättre fungerande mage än då jag åt värktabletterna, säger han.

Att medicinen är kontroversiell är han medveten om, men han tycker egentligen att det är konstigt.

– Hjälper det mig skulle det säkert hjälpa andra. Har man rätt diagnos, tycker jag att fler skulle ha den här medicinen. För jag tror att medicinsk cannabis påverkar kroppen mycket mindre än många andra mer vanliga mediciner, säger han.

Han ger exempel på andra mediciner som han tror har större påverkan på kroppen.

– Vården skriver ut amfetaminliknade mediciner till personer med adhd. Det finns hostmedicin som är narkotikaklassad och värktabletter som man kan bli beroende av. Och jag har själv ätit värktabletter i många år som har påverkat kroppen mycket mer än det här. Tabletter med paracetamol kan påverka lever och njurar till exempel, säger han.

”Annat påverkar mer”

Att det kanske är extra kontroversiellt, att just han som före detta missbrukare får medicinen, struntar han i.

– Jag bryr mig inte om vad folk säger. Det här påverkar mig mindre än alla andra mediciner som jag har testat tidigare, samtidigt som jag slipper smärta. Den enda nack­delen som jag ser är att det är dyrt eftersom det inte ingår i högkostnadsskyddet, säger han.

All annan medicin som han har ätit tidigare har ingått i högkostnadsskyddet, och därför blir det en stor omställning att betala mer för medicinerna.

– Det här är ju mycket dyrare för mig. Jag har funderat på om jag ska gå med i något forskningsprojekt som forskar på annan medicinsk cannabis för att få ner kostnaderna. Men jag vågar inte riktigt göra det eftersom den här medicinen som jag har nu har haft så god effekt. Jag vill inte ha tillbaka smärtan, säger han.

Fakta

Det finns olika typer av mediciner som innehåller cannabis. Den mest omskrivna är Bediol som innehåller växtdelar från cannabisplantan. För att få äta medicinsk cannabis krävs en ansökan till Läkemedelsverket. Hittills har fem patienter i hela landet fått godkänt att äta den. Medicinen Sativex är ett godkänt läkemedel som innehåller cannabisextrakt. Den kan läkare skriva ut utan godkännande från Läkemedelsverket. Den ska främst ges till patienter med MS, men även andra patientgrupper kan ha nytta av medicinen till exempel för nervsmärta.

Sativex ingår inte i högkostnadsskyddet utan kostar därför ungefär 4 700 kronor för cirka två månader (det beror på hur stor dos som behövs).

När ett läkemedel ingår i högkostnadsskyddet betalar patienten högst 2 200 ­kronor inom en tolvmånadersperiod. Läkemedel i högkostnadsskyddet är ­kostnadsfria för barn under 18 år.