Nyheter.

2017-04-14 06:48
  • Karin Ganelind och Nanna Peterson jobbar båda som bibliotekarier vid Örebros första seriebibliotek. Kulturnämnden har satsat 100 000 kronor på inköp till biblioteket och utöver det har Regionsbiblioteket gett ett bidrag på 30 000 kronor.
    Karin Ganelind och Nanna Peterson jobbar båda som bibliotekarier vid Örebros första seriebibliotek. Kulturnämnden har satsat 100 000 kronor på inköp till biblioteket och utöver det har Regionsbiblioteket gett ett bidrag på 30 000 kronor.

En bibbla enbart för serie öppnar i Örebro

Länets första seriebibliotek öppnar nästa vecka i Baronbackarna. Inriktningen är främst serieböcker för vuxna. 

”Vi är först med den här nischen. Nu vill vi att folk från hela stan ska komma hit och låna serier”, säger Nanna Petersson, bibliotekarie i Baronbackarna.

På de gröna hyllorna på biblioteket i Baronbackarna står böcker som handlar om politik, historia, kärlek, hjältar och rymdmonster. Den gemensamma nämnaren är att de alla är serieböcker, eller seriealbum. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi är det första biblioteket här i länet som satsar på serier. I landet finns det bara ett seriebibliotek till, det finns i Kulturhuset i Stockholm, men det är stängt just nu, säger Nanna Petersson, bibliotekarie i Baronbackarna. 

”Genren är väldigt bred”

Nanna Petersson har tillsammans med kollegan Karin Ganelind byggt upp ett bibliotek som främst ska locka vuxna som gillar seriegenren, men det finns även serier för tonåringar och barn. 

– Många tänker att det här med att läsa serier är något som barn gör. Och de ser bara Kalle Anka framför sig när man säger serier. Men genren är väldigt bred. Vi har till exempel klassiker som Jane Eyre eller Sherlock Holmes i serieformat här i hyllorna, säger Nanna Petersson. 

Serier har i perioder setts som något som man läser om man inte klarar av att läsa en roman eller att serier ska vara en inkörsport till det ”riktiga” läsandet. Men det är ett tråkigt sätt att se det menar Karin Ganelind.

– Serier är bara ett annat sätt att uttrycka sig där texten och bilden samspelar. Det är en konstform, många serieskapare arbetar också som illustratörer eller konstnärer. Men att det är mycket bilder betyder inte att innehållet alltid passar för barn, säger hon.

Vill ha fler besökare

Att ett seriebibliotek startar just i Baronbackarna handlar om att biblioteket vill öka antalet besökare. 

– Biblioteket här i 52:an är inte lika välanvänt som biblioteken i de andra stadsdelarna. Många tror att det bara är en fritidsgård här inne. Därför hoppas vi att en sådan här specialsatsning kan ge mer liv till biblioteket, säger Nanna Petersson.

Kulturnämnden har satsat 100 000 kronor för inköp av böcker och möbler till biblioteket. En del äldre serier som har funnits på andra bibliotek i kommunen har fraktas hit. Dessutom har regionbiblioteket i Örebro län gett Baronbackarnas bibliotek ett bidrag på 30 000 kronor till fler inköp. 

– Vi vill ha in tips från allmänheten om vilka serier vi ska köpa in för de pengarna. Det kan vara sådant som man vill läsa, eller sådant man har läst och vill att andra ska få möjlighet att läsa, säger Nanna Petersson.

Serieverkstad vid invigningen

På fredag den 21 april är det invigning. Då kommer serieskaparen Ola Skogäng och Seriefrämjandet till biblioteket och tanken är att det även ska vara en serieverkstad där den som vill får prova att skapa en serie.

– Det känns jättespännande att vi satsar på serier nu. Genren är väldigt stor utomlands och vi har en växande marknad här. Just nu har vi många feministiska och samhällskritiska serieskapare i Sverige och det kommer hela tiden nya bra serieböcker, så det ligger i tiden, säger Nanna Petersson.

Läs vidare på nästa sida: Nanna Petersson och Karin Ganelinds bästa tips

Örebro seriebibliotek

Invigningen av Örebros första seriebibliotek är på fredag den 21 april klockan 17.00

Serietecknaren Ola Skogäng, bibliotekarie Nanna Petersson samt Thomas Karlsson, ordförande för Seriefrämjandet  i Örebro, klipper bandet till Örebros nya seriebibliotek.

Seriebiblioteket har öppet:

Måndagar kl. 14–20
Tisdagar kl. 12–16
Onsdagar kl. 12–16
Torsdagar kl. 12–16
Fredagar stängt

Serieböckerna går även att fjärrlåna via andra bibliotek i kommunen och de kan även lämnas tillbaka på andra bibliotek.