Reportage.

2017-01-23 07:05
 • Mohammad Hosseini och Mahdi Jaffari har fått i uppdrag att försöka ta kontakt med en tjej vid en bardisk. Mahdi Khavari som spelar tjejens roll är som synes inte så imponerad av deras försök. Anton Haglind till höger spelar bartendern. Bild: Elisabeth Pettersson
  Mohammad Hosseini och Mahdi Jaffari har fått i uppdrag att försöka ta kontakt med en tjej vid en bardisk. Mahdi Khavari som spelar tjejens roll är som synes inte så imponerad av deras försök. Anton Haglind till höger spelar bartendern.
 • Mohammad Hosseini och Mahdi Jaffari har fått i uppdrag att försöka ta kontakt med en tjej vid en bardisk. Mahdi Khavari som spelar tjejens roll är som synes inte så imponerad av deras försök. Anton Haglind till höger spelar bartendern. Bild: Elisabeth Pettersson
  Mohammad Hosseini och Mahdi Jaffari har fått i uppdrag att försöka ta kontakt med en tjej vid en bardisk. Mahdi Khavari som spelar tjejens roll är som synes inte så imponerad av deras försök. Anton Haglind till höger spelar bartendern.
 • Anton Haglind spelar rollen som den burdusa killen som sätter sig för nära och börjar att tafsa på en tjej på en buss. Mahdi Jaffari som spelar tjejen klarade inte av att sitta kvar i många sekunder. Bild: Elisabeth Pettersson
  Anton Haglind spelar rollen som den burdusa killen som sätter sig för nära och börjar att tafsa på en tjej på en buss. Mahdi Jaffari som spelar tjejen klarade inte av att sitta kvar i många sekunder.
 • Mohammad Hosseini och Mahdi Khavari testar sociala koder på en buss med hjälp av rollspel. Bild: Elisabeth Pettersson
  Mohammad Hosseini och Mahdi Khavari testar sociala koder på en buss med hjälp av rollspel.

Ensamkommande killar lär sig kontakta tjejer genom rollspel

Hur gör man för att ta kontakt med tjejer? Mohammad Arvan, skådespelare och teaterpedagog på Tegelbruket har en kurs för ensamkommande tonårskillar från Afghanistan i ämnet.

"De kommer från en kultur där de aldrig har fått umgås med tjejer. Därför blir det lätt fel när de försöker", säger han.

Mohammad Arvan har jobbat på Tegelbruket i två år. Han är anställd av Sensus och har teaterkurser för ungdomar en kväll i veckan. Kursen för de ensamkommande killarna startade han sent i höstas. Idén fick han av killarna själva.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag jobbar även på språkkaféet här på Tegelbruket. En gång sade killarna att de ville fråga mig en sak. De stängde dörren och sänkte tonen. Jag trodde först att de hade gjort något dumt när de sade ”Mohammad, hur får man kontakt med svenska tjejer?”.  De vet inte hur man gör. Och det är också en viktig fråga som vi måste våga lyfta. 

Moralpoliser i Afghanistan

Vid första kurstillfället satte sig Mohammad på en stol. Han sade till killarna att han spelade en tjej som de skulle ta kontakt med. 

– Den första killen släntrade fram och sade ”öhhh, telefon-nummer!”. Men alltså, det fungerar ju inte. Så kan man bara inte göra, det tycker tjejer bara är obehagligt. 

Killarna är mellan 15 och 17 år gamla och har alla varit här i lite över ett år. I deras hemland är det förbjudet att umgås mellan könen som vi gör i Sverige. 

– I Afghanistan kan inte en kille och tjej gå och fika eller göra något annat tillsammans, det är för farligt. Det finns moralpoliser där. Killen kan få spöstraff och tjejen jättehöga böter och hamna i fängelse, berättar Mohammad Arvan. 

Förutom nervositeten att närma sig tjejer har killarna ibland svårt att hitta de svenska orden. Mohammad Arvan kom till Sverige från Iran som sexåring och kan prata med killarna på persiska när svenskan tryter. 

Mohammad Arvan jobbar mycket med rollspel. Killarna får turas om att spela tjej respektive kille. För att de ska förstå hur obekvämt tjejer tycker det är att bli närmade på ett burdust sätt. 

– När de spelar tjejens roll förstår de verkligen, säger Mohammad Arvan. 

Rollspel hjälper förståelse

Han använder även rollspel till andra situationer. Hur nära kan man exempelvis sitta bredvid någon på en buss? Killarna får turas om att spela en kvinnlig passagerare som redan sitter på ett säte och en manlig passagerare som dunsar ned på sätet bredvid alldeles för nära. Och kanske börjar prata eller till och med tafsa. 

– Hur länge fixar ni att sitta kvar? Res er upp när det känns obekvämt, instruerar Mohammad Arvan killarna som spelar den kvinnliga passageraren. 

Ingen av killarna som utsätts för den närgångna manliga passageraren klarar av att sitta kvar i en minut. 

– Det pirrade obehagligt här, säger en av killarna och pekar på magen. Och tillägger: 

– Han verkade vilja göra mig illa. 

Oroliga efter ny lag

När ETC Örebro hälsar på deltar Anton Haglind, Mahdi Khavari, Mohammad Hosseini och Mahdi Jaffari i kursen. De tre sistnämnda bor på ett boende för ensamkommande ungdomar i Frövi och går i skola i Lindesberg. Varje onsdag tar de tåget till Örebro för att vara med på teaterkursen och språkkaféet. 

Mohammad Arvan berättar att den nya lagen som gör att många ensamkommande inte får stanna i Sverige efter 18-årsdagen påverkar ungdomarna. 

– De är oroliga och motivationen för att lära sig svenska har minskat. Förra hösten hade vi över 100 ungdomar här på språkkaféet, nu är det cirka 15 som kommer per gång.