I stället för billigt kött från grannländer kan det bli Börje Danielsson eller hans lokala bondekollegor som får stå för köttförsäljningen till de kommunala verksamheterna i Karlskoga och Degerfors.
– Det är bra. Köper kommuner och befolkningen lokalproducerat så kommer markerna att öppnas upp igen, säger Börje Danielsson.
Börje Danielsson lyfter upp en nyfödd kalv och klappar på kalvens huvud. Kon står bredvid och tittar beskyddande på dem. På Lämås gård utanför Karlskoga driver Börje Danielsson en ekologisk köttproduktion. Och han är glad över att Karlskoga och Degerfors nu vill köpa mer från lokala bönder.
– I dag har vi i Sverige cirka 40 procent självförsörjningsgrad av nötkött i Sverige. I Norge har de däremot 95 procent i självförsörjningsgrad. Där stöttar både staten och befolkningen den inhemska produktionen. Det Karlskoga och Degerfors gör nu är ett steg åt det hållet, säger Börje Danielsson.
”Klart att det blir billigare då”
Inne i köket häller Börje Danielsson upp kaffe. Han berättar engagerat om hur stora skillnader det är med djurhållningen i olika länder.
– I Danmark har de gris-stallar där grisarna står packade i tre våningar, avföringen från dem över rinner ner.
Det är klart att köttet blir billigare då, men är det värt det? Det är konstigt att Sverige förbjuder en sådan djurhållning och sedan går kommunerna ut och köper kött som aldrig skulle få produceras i Sverige, säger han.
Själv har han sedan länge ställt om sin djurhållning för att ha samma kriterier som kommunen kräver.
– Sveriges miljökrav är hårda, men vi har världens bästa nötkött. Vi ger inte våra djur medicin i förebyggande syfte. Vi ger inte djuren genmanipulerad soja som de gör i utlandet. Dessutom huggs regnskogen ner i Brasilien för att ge plats åt den sojan, säger han.
Öppnar upp landskapet
Han berättar att Karlskoga och Degerfors köper in cirka tusen nötkreatur under ett år till sina verksamheter och det är så många nötkreatur som finns i närområdet.
– Det är klart att det måste bli billigare att handla lokalt i längden. Dessutom öppnar du upp landskapet. Se norr om Karlskoga vilka stora arealer som har växt igen. Köper kommuner och befolkningen lokalproducerat så kommer de markerna att öppnas upp igen, säger han och dricker upp kaffet.