Reportage.

2016-07-12 06:16
  • Artisten Eva Eastwood bodde en tid på barnhem i Adolfsberg efter att hennes mamma hade dött och pappan börjat att dricka. Nu görs en dokumentär om hennes liv och karriär i musikbranschen. På torsdag spelar hon hemma i Örebro.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Artisten Eva Eastwood bodde en tid på barnhem i Adolfsberg efter att hennes mamma hade dött och pappan börjat att dricka. Nu görs en dokumentär om hennes liv och karriär i musikbranschen. På torsdag spelar hon hemma i Örebro.
  • Bild: Fredrik Sandberg/TT

Eva Eastwoods liv blir till dokumentärfilm

Örebroartisten Eva Eastwood spelar in en dokumentär om sitt liv. 

– Den handlar om min tuffa uppväxt och om hur publiken fick en blyg Eva att bli artist. Det är som en saga, säger hon. 

Eva Eastwood, eller Östlund som hon egentligen heter, låter närmast förundrad när hon pratar om sin musikkarriär. För 50- och 60-talsmusik och rockabilly som är hennes genrer når sällan en stor publik. Men hon har sina trogna fans. 

– Jag är stor bland en liten klick människor, säger hon och skrattar. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


För även om hennes typ av musik oftast inte toppar hitlistorna så finns det en stor publik som kommer på hennes konserter. Hon och hennes band The Major keys går hem hos publiken som vill dansa. 

– Jag har kunnat leva på musiken de senaste tio åren. Det känns helt fantastiskt. 

Eva Eastwood skriver även låtar åt en mängd andra artister. Bland annat åt Jerry Williams, The Boppers och Lalla Hansson. 

– Jag är produktiv, jag har skrivit över 800 låtar. Det är roligt att skriva åt andra, då kan jag skriva låtar som kanske inte passar min egen stil. 

Hamnade på barnhem

Hennes senaste album Min melodi släpptes i mitten av april i år. Skivan gick direkt upp på svenska albumlistan och låg som högst på elfte plats. 

– Det är väldigt roligt eftersom rockabilly inte är stort kommersiellt sett. 

Och nu ska alltså hennes liv bli film. Dokumentären produceras av Matz Eklund som tidigare bland annat har gjort En bit av 50-talet som visades på SVT i julas. 

– Den handlar bland annat om min uppväxt. Jag hade inte en så lätt uppväxt, men det är inget som jag har pratat så mycket om utåt förut, säger hon. 

Mamman dog i en sjukdom när Eva Eastwood var sju år gammal. Vilket fick pappan att börja dricka. 

– Han söp och spelade dragspel. Vi ungar omhändertogs och hamnade på barnhem i Adolfsberg. 

Eva Eastwood växte sedan upp hos sin faster. Där trivdes hon, men tiden med den nedsupna pappan och barnhems-vistelsen satte djupa spår. 

Bra liv trots svår start

Därför tycker hon att det är så fantastiskt att hennes liv vände tack vare musiken. 

– Jag vill visa andra i samma situation att det är möjligt att leva ett positivt liv trots att starten har varit svår. Och att även blyga personer kan bli artister. Musikbranschen beskrivs oftast som en bransch där man måste armbåga sig fram och där mycket fokus läggs på utseende, i alla fall för kvinnliga artister. Jag bevisar något helt annat, säger hon.  

Dokumentären ska vara klar nästa år, förhoppningen är att den då visas på tv. Det ingår mycket gammalt material, så Eva Eastwood har fullt upp med att leta rätt på foton från uppväxten och videofilmer från tv-inspelningar som hon har medverkat i med mera. 

– I dokumentären visas även intervjuer med andra artister som berättar om hur de uppfattar mig. 

Bygger upp kulturhus

Eva Eastwood bor sedan många år i Åsbro. 

– Men jag känner mig fortfarande som en Örebrotjej, påpekar hon. 

Vid hemmet i Åsbro arbetar hon nu med att bygga upp ett kulturhus tillsammans med studieförbundet ABF. Det är en gammal övergiven byggnad som ska få ett nytt liv. Bland annat byggs replokaler. 

– Både yngre och äldre som spelar musik behöver någonstans att vara. Jag har själv två söner som spelar musik men inte har någonstans att repa.

Hon säger att hon alltid har känt ett stöd av hemmapubliken och därför är mycket glad över att spela på Slottet Live. 

– Man kan bli profet i sin egen hemstad, säger hon glatt. 

Hon spelar på festivalens första kväll tillsammans med Jerry Williams. 

– Vi spelade samma kväll i Halmstad och drog över 8 000 personer. Så det är jättekul att arrangörerna i Örebro har bokat oss samma kväll. 

Slottet live

Pågår 14–16 juli i Slottsparken. 

Artister: 

Eva Eastwood

Millencolin

Jill Johnson

Jerry Williams

Niklas Strömstedt

Promoe

Spelschema finns på slottetlive.se. 

Söndagen den 17 juli är det familjedag med uppträdanden av Frans och Boris René.