Nyheter.

2017-03-03 07:00
På fem år har andelen kvinnor som tar cellprov ökat från 72 procent till 84 procent.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
På fem år har andelen kvinnor som tar cellprov ökat från 72 procent till 84 procent.

Fler kvinnor tar cellprov

Fler kvinnor i länet väljer att ta cellprov. Ungefär åtta av tio kvinnor i rätt ålder testas, det visar nya siffror från Region Örebro län. Men vården vill att fler förebygger cancer i tid.

 

Om man upptäcker HPV-virus eller cellförändringar i livmoderhalsen i tid kan man förhindra cancer. Därför erbjuder region Örebro län alla kvinnor mellan 23 och 64 år att komma för provtagning. Och allt fler kvinnor kommer när de kallas. På fem år har andelen kvinnor som tar cellprov ökat från 72 procent till 84 procent. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är jättebra att det ökar. Det pågår en kampanj för att vi ska synas mer och komma ut med budskapet om att rädda livmodern, säger Yvonne Skogsdal, som är samordningsbarnmorska och vårdutvecklare för mödrahälsovården i regionen.

För medan cancer innebär ett mycket större lidande och i värsta fall död går cellförändringar att behandla.

– De kvinnor man hittar en cancer på är ofta de kvinnor som inte har gått och tagit cellprov. Därför är det viktigt att vi når ut, behandlar man innan det blir en cancer kan man få vara frisk och behålla sin livmoder, säger hon. 

Trots att det är glädjande att fler kvinnor väljer att testa sig så hoppas Yvonne Skogsdal att ännu fler ska testas framöver.

– Hundra procent är svårt att förvänta sig, men det finns regioner som ligger över 90 procent och det vore bra om vi kunde få till det, säger hon.

Stora skillnader mellan vårdcentraler

För att nå dit behöver region Örebro län satsa extra hårt på vissa områden. För det är stor skillnad mellan olika vårdcentraler i länet. I Tybble kommer 70 procent av kvinnorna när de kallas, medan bara 41 procent av kvinnorna i Pålsboda kommer när de blir kallade. 

– Att det är så få i Pålsboda handlar om att de har få tider att välja på jämfört med andra eftersom de inte har en barnmorska stationerad där. Det här måste vi se över och kanske kan kvinnor som vill byta tid få komma till Kumla
i stället, säger hon.  

I andra områden som Vivalla och Kopparberg är det andra åtgärder som krävs. 

– Utlandsfödda kommer i mindre utsträckning. Det kan handla om att man inte förstår vad det är för prov för kvinnorna får ofta kallelse direkt efter att de får uppehållstillstånd. Därför har vi börjat arbeta med hälso- och kulturkommunikatörer. Och det har haft effekt, säger hon. 

Fakta

Varje år drabbas cirka 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer.

Antalet som drabbas har halverats sedan 1960-talet och anledningen är att det tas cellprov på kvinnor mellan 23 och 60 år (ny ålder från 2017 är 64). Provet tas för att tidigt kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer.

I de allra flesta fall är det HPV-virus som orsakar livmoderhalscancer. Även kvinnor som har vaccinerats för HPV behöver ta cellprov eftersom vaccinet inte skyddar mot alla typer av HPV-virus. 

Cellprover i Region Örebro län

2011

Vivalla: 33 procent
Mikaeli: 39 procent
Haga: 41 procent

2016

Pålsboda: 41 procent
Vivalla: 42 procent
Kopparberg: 48 procent

Den totala täckningsgraden i länet är högre. Det beror på att kvinnor själva väljer att ta prov vid andra tillfällen, samt att barnmorskor och läkare erbjuder provet vid andra tillfällen.