Reportage.

2017-11-22 06:00
 • Bild: Maria Eremo
 • Sedan starten för cirka 14 år sedan har katthemmet i Örebro hjälpt 4  536 katter. Men    problemen med övergivna katter tar inte slut. Här är Tazzel som hänger ihop med sin mamma Puzzel. Bild: Maria Eremo
  Sedan starten för cirka 14 år sedan har katthemmet i Örebro hjälpt 4  536 katter. Men problemen med övergivna katter tar inte slut. Här är Tazzel som hänger ihop med sin mamma Puzzel.
 • Linda Börjesson på Örebro Katthem brinner för de hemlösa katterna: ”Vi gör allt för katternas skull, inte för människornas.” Bild: Maria Eremo
  Linda Börjesson på Örebro Katthem brinner för de hemlösa katterna: ”Vi gör allt för katternas skull, inte för människornas.”

Fler och fler katter dumpas av sina ägare

Hemlösa katter är ett växande problem i Örebro. Att tama kattungar hittas i ­kartonger är inte ovanligt. Nu finns ett behov av fler som hjälper katterna.

”Vi känner dagligen en hopplöshet över situationen. Men vi gör vad vi kan för så många katter som möjligt”, säger Linda Börjesson, på Örebro Katthem.

Det råder inget tvivel om att katterna huserar i lokalerna på Sockengatan i Örebro. Stora nätade burar med allt vad en katt behöver tar upp vartenda utrymme. I burarna finns till exempel toalett, klöspinnar, ställen att gömma sig på och mjuka bäddar. Här märks att katten är i fokus och att människan kommer längre ner i rangordningen.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Vår absolut största utmaning är att höja kattens status och få människor att förstå ansvaret med att köpa katt. Vi gör allt för katternas skull, inte för människornas, säger Linda Börjesson på Örebro Katthem.

Sedan starten för cirka 14 år sedan har katthemmet i Örebro hjälpt 4 536 katter. Det är katter som har kommit bort från sina ägare, katter som har dumpats eller katter som av olika anledningar måste byta hem.

– Vi brottas med samma problem som för tio år sedan. Det är egentligen märkligt att medvetenheten hos människor inte går framåt. En katt är ingen slit- och slängpryl. Har man tagit på sig ansvaret för ett djur så har man det också i många år framöver, säger Linda Börjesson.

Kastrera din katt

I Sverige finns i dag cirka 200 000 hemlösa katter. Linda Börjesson och de andra på katthemmet försöker få människor att förstå att man bör kastrera sin katt för att kunna få ner den siffran.

– Många resonerar att de inte behöver kastrera sin katt för att den ska vara inomhus. Men så händer det man inte planerat – att katten smiter ut och så kan skadan vara skedd, säger hon.

Och vissa katter råkar värre ut än andra. Till exempel så kallade huskatter som är en blandning av olika kattraser och inte en raskatt med stamtavla.

– Så fort en katt är en huskatt är den i mångas ögon mer eller mindre värdelös för att den inte har rätt stamtavla. Vi på katthemmet anser ju däremot inte det, säger hon.

Problem året runt

Enligt Linda Börjesson finns inte ”sommarkatter” på samma vis som förr, nu finns problem med hemlösa katter året runt. Tama kattungar som hittas i kartonger är tyvärr inget ovanligt och något personalen på Örebro katthem är med om regelbundet.

– Många kastar ut sina katter och helt enkelt dumpar dem runt om i stan. Det ställs inga krav på kattägare i dag. Alla borde vara medvetna om att en katt kan vara jobbig upp till ungefär ett års ålder och att de inte ska ta förhastade beslut, säger hon.

Gåvor från medmänniskor

Allt arbete på Katthemmet sker ideellt och föreningen drivs främst runt av gåvor från medlemmar och privatpersoner. Och de får inga kommunala bidrag. I dag är det mellan 50 och 60 personer som på ett eller annat vis är engagerade i föreningen. Några är jourhem för katter, andra är kontaktpersoner eller så hjälper de till att hålla rent i lokalerna.

– Vi går ju på knäna och skulle behöva fler engagerade, särskilt kontaktpersoner är vi i ett ständigt behov av, säger Linda Börjesson.

För katthemmet får bara mer och mer att göra för varje år som går.

– Djur förtjänar alltid din uppmärksamhet och kärlek. Däremot förtjänar inte alla människor djur, säger Linda Börjesson.•